3
Mayıs
2024
Cuma
NEVŞEHİR

Nefes kesen tatbikat

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) tarafından Kapadokya'da düzenlenen deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı. 11 ilden 175 UMKE personelinin katıldığı tatbikatta, meydana gelen bir deprem sonrasında peribacaları arasında mahsur kalan turist grubu kurtarıldı.

Türkiye'de ve diğer ülkelerde yaşanabilecek afetlerde hasta ve yaralılara modern kurtarma ve tıp teknikleri kullanılarak en kısa sürede müdahale edebilmek için Sağlık Bakanlığı'nın Afetlerde Sağlık Organizasyonu Projesi kapsamında 2004 yılında Türkiye genelinde kurulan UMKE ekipleri, Nevşehir'de deprem tatbikatı yaptı.

Ankara bölgesine bağlı Nevşehir, Kayseri, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Çankırı ve Çorum illerinden 175 UMKE personelinin katıldığı tatbikatta, Kapadokya bölgesinde bulunan Zelve Açık Hava Müzesi içerisinde meydana gelen bir deprem ve deprem sonrasında turistlerin enkaz altından kurtarılması ve tıbbi müdahalede bulunulması canlandırıldı. Nevşehir Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Keskin'in de izlediği tatbikatta ilk olarak UMKE ekiplerine, Nevşehir'de meydana gelen deprem sonrasında Zelve Açık Hava Müzesi'nde kayaların düşmesi sonucu 22 turistin enkaz altında kalarak yaralandığı ayrıca müze yanındaki bir fabrikadaki patlama sonucu bölgede kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehdit olabileceği ihbarı yapıldı.

Yapılan ihbar üzerine ilk olay olayın meydana geldiği peribacalarının çevresinde jandarma ekipleri tarafından güvenlik çemberi oluşturuldu. Güvenlik çemberinin oluşturulmasının ardından fabrikada meydana gelen patlamadan dolayı olası bir kimyasal tehdide karşı olay yerine giren öncü ekipler burada gerekli ölçümleri yaptı.

Bölgede herhangi bir kimyasal tehdit bulunmaması üzerine olay yerine sevk edilen uzman ve pratisyen hekim, sağlık memuru, hemşire, anestezi teknisyeni, acil tıp teknisyeni ve laboratuar teknisyenlerinden oluşan UMKE ekipleri, peribacaları içerisinde ve kayalıkların etrafında bulunan turist guruplarını aramaya başladı. Kısa sürede zor şartlar altında yaralılara ulaşmayı başaran UMKE görevlileri burada yaralılara ilk müdahaleleri yaptıktan sonra koordineli bir şekilde yaralıları sedye ile kayalıklardan indirerek sahra hastanesine ve tatbikat bölgesinde bekleyen ambulanslara sevk etti. Olay yerinde yaralıların kalmaması üzerine arama kurtarma çalışmalarına son verilerek tatbikat bitirildi.
Tatbikatı Sağlık Bakanlığı görevlileri ile birlikte ilgiyle izleyen Nevşehir Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Keskin, tatbikatta görev sağlık personelini ve yöneticilerini kutlayarak katılım belgelerini verdi.

Nevşehir UMKE Sorumlusu Sadık Doğrul ise yaptığı açıklamada, tatbikat öncesinde 3 gün süre ile bir eğitim verildiğini ve eğitim sonrasında gerçekleştirilen tatbikatta ekiplerin başarıyla görevlerini yerine getirdiğini söyledi.

UMKE ekiplerinin tüm illerde Sağlık Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösterdiğini ve UMKE personelinin gönüllülük esasına göre görev yaptığını kaydeden Doğrul, "Sürekli olarak UMKE personeli için belirli dönemlerde eğitim ve tatbikat düzenliyoruz. Böylece kendi sorumluluk alanı, ülkenin herhangi bir yeri veya uluslar arası alanlarda görevlendirmelerle olan afet ve olağan dışı durumlarda afete hızlı müdahale, yaralılara bir an önce tıbbi ve cerrahi müdahalelerle medikal kurtarma, sahra hastanesi kurulumu ve işletimi, halk sağlığı, çevre sağlığı, koruyucu hekimlik ve aşılama gibi sağlık organizasyonlarını Sağlık Müdürlüğü'nün ilgili birimleri ile birlikte yurt dışı görevlerde yetkili makamların ve o ülkenin yetkililerin izniyle yürütüyoruz. UMKE depremler, endüstriyel kazalar, olağan dışı durumlar, son helikopter kazasında olduğu gibi dağlarda medikal kurtarma konularında olaya müdahil olarak hizmetler vermekte. UMKE tim personelleri kimseye muhtaç olmadan görev süresince afet bölgesinde ve her türlü ekipmanıyla hizmet vermek, yiyecek ve içeceklerini yanında götüren ekipler demektir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2009 Cumartesi 15:26:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?