6
Mayıs
2024
Pazertesi
NEVŞEHİR

Patates rekoltesinde düşüş yaşandı

Nevşehir'de patates rekoltesinde geçtiğimiz yıla oranla önemli miktarda düşüş yaşandı. Ziraat Odası yetkilileri düşüşün kuraklık ve don gibi doğal afetlerden kaynaklandığını açıkladı.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezlerinden biri olan Nevşehir'de 22 bin 400 hektar'lık bir alanda patates ekiminin gerçekleştiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl hasat döneminde 1 milyon 70 bin ton rekolteye ulaşıldığını, bu yıl ise rekoltenin 920 bin tona düştüğünü vurgulayan Recep Tunç, 150 bin ton dolayında bir kayıplarının bulunduğunu ifade etti.

Patates'te bu yıl yaşanan rekolte düşüşünün başlıca nedenlerinin kuraklık ve don gibi doğal afetler olduğunu söyleyen Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, bu durumun Nevşehir ekonomisinde yol açtığı kaybın, 34 milyon 500 bin YTL olduğunu açıkladı.

Tunç, "Geçtiğimiz yıl, bu yıl ki alanlardan daha az bir alanda ekim yapmamıza karşın daha fazla rekolteye ulaşmıştık. Bu yıl içerisinde kış ve ilkbahar aylarında üst üste yaşadığımız don olayları ve ardından küresel ısınma ile birlikte gelen kuraklık tarım alanlarımızı olumsuz etkiledi. Bu durum patates rekoltemizde de önemli bir düşüş yaşanmasına neden oldu. Umarız önümüzdeki yıllarda bu gibi doğal afetlerle karşılaşmayız. Çünkü herkesin bildiği gibi Türk çiftçisi zor günler geçiriyor. İlimizde de enerji ve kredi borçlarından kurtulma çabası veren üreticilerimizi bu rekolte düşüklüğü olumsuz etkileyecektir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2007 Pazartesi 15:00:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa öztürk IP: 78.175.136.xxx Tarih : 7.10.2007 17:57:23

sadece patates çiftcisi diyil bütün çiftcilerin durumu husran allah bütün çiftcilerin yardımcısı olsun