3
Mayıs
2024
Cuma
YOZGAT

Bağ bozumu başladı

Yozgat'ta kuraklık nedeniyle tarım ürünlerinde istenilen verim elde edilemezken, yaş üzüm üretimi çiftçinin yüzünü güldürdü.

Yozgat'ın Lök köyünde üzüm yetiştiren 64 yaşındaki Kemal Ertuğrul, yaşanan kuraklığa rağmen üzümde bol verim elde edildiğini belirterek, "Yağış olsaydı üzümlerimiz daha iyi olurdu. Yinede tarım ürünlerine göre üzümde verim yüksek oldu. Verimin yüksek olması bizi sevindirmiştir" dedi.

Bağcılığın çok zahmetli bir iş olduğunu ve bu nedenle çok sayıda çiftçinin bağlarını bıraktığını belirten Ertuğrul, "30 yıl önce köyümüzde 5 bin dönüme yakın üzüm bağları bulunurken bu bin dönüme düşmüştür. Son zamanlarda Tarım İl Müdürlüğünün destekleri ve il dışında yaşayanların tekrar bağlarına bakıp işlemelerinden dolayı tekrar bir canlanma gözlenmektedir" dedi. Üzümü kilogramının ortalama 1-1,5 YTL'den satıldığını ifade eden Ertuğrul, "Bizler genelde üzümü yaş olarak satmak yerine pekmez yapıyoruz. Üzüm pekmezi daha fazla alıcı buluyor. Pekmezin kilogramı ise 7-8 YTL'den satılıyor" şeklinde konuştu.

Yozgat Tarım İl Müdürü Abdullah Ertuğrul'da geçmiş yıllarda Yozgat'ta kaliteli sofralık yaş üzüm üretiminin ileri düzeyde olduğunu, sonraki yıllarda ise bağcılığın zahmetli olması nedeniyle üzüm bağlarının büyük çoğunluğunun yok olduğunu söyledi.

Tarım Bakanlığınca hazırlanan proje kapmasında mevcut üzüm bağlarının korunup, yeniden tesisine başlanıldığını belirterek, "2000 yılından itibaren yeni bağların kurulması için müdürlüğümüzce sertifikalı bağ çubukları dağıtıldı. Projenin uygulanmaya konulduğu tarihten itibaren ise il genelinde toplam 56 bin 110 bağ çubuğu dağıtılıp, 324 dekar alanda üzüm bağları tesis edilmiştir'' dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2007 Pazartesi 17:53:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?