7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Cemil Çiçek Yozgat'ta

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Türkiye nüfusunun yüzde 60'tan fazlasının 24 yaşın altında olduğunu belirterek, "Bu ülkemizin en önemli güç kaynağıdır. Çünkü petrol biter, altın, gümüş biter ama insan zihni ve ürettikleri bitmez" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Yozgat Bozok Üniversitesi'nin 2008-2009 akademik yılı açılış törenine katıldı. Bozok Üniversitesi Spor Salonu'nda düzenlenen törende bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, hükümet olarak birinci sıraya eğitim bütçesini koyduklarını söyledi.

Çiçek, "Nüfusumuzun yüzde 60'tan fazlası 24 yaşın altındadır. Genç nüfusa sahip dünyadaki az sayıdaki ülkelerden biriyiz. Bu, ülkemizin en önemli güç kaynağıdır. Çünkü petrol biter, altın, gümüş biter ama insan zihni ve ürettikleri bitmez. O yüzden gelişmiş 7 ülkeye baktığımızda onların eğitime birinci derecede öncelik verdiğini görmekteyiz. Eğitim denince de başta üniversitelerimiz gelmektedir. Üniversiteler sadece mesleki eğitim veren kuruluşlar değildir ve olmamalıdır. Bu bilgiyi her yerden alabilirsiniz. Üniversiteler, aynı zamanda o toplumun entelektüelini yetiştiren, kültür adamanı, aydınını, münevverini yetiştiren kuruluşlar olmalıdır. Bunun birinci şartı; yaşadığı topluma karşı, ülkesine, milletine karşı, ailesine ve tüm insanlığa karşı sorumluluk duygusuna sahip insanları yetiştirmektir. Hedefimiz hangi branşı tercih ettiysek sadece o branşın bilgisini almak değildir. 'Biz bu ülkeye mensubuz, bu devletin vatandaşıyız, benim milletim en güçlü, benim devletim en güçlü devlet olmalıdır. Bunun için ne yapabilirim?' diye kendi vicdanında sorumluluk duyarak, bu devletin vatandaşı olmaktan gurur duyarak yetişirsek bu üniversiteler bir anlam ifade eder" dedi.

Dünyanın gelişmiş 7 ülkesinin bulunduğunu ve 7 ülkenin daha bir araya getirilmeye çalışıldığını belirten Çiçek, "Bu 7 ülkenin başında ise Türkiye gelmektedir. Türkiye dünyanın 17'nci büyük ekonomisidir. Sözü geçen, sözü dinlenen, problemleri olan, sıkıntıları olan, dünyanın büyük ülkelerin birisi haline geldik. Bu bir bayrak yarışıdır, geçmişte ülkenin gelişmesi için çalışan, gayret edenler vardı, bugün biz varız, yarın sizler olacaksınız. Üniversite gencinin hedefi ve hayalleri olmalıdır.'Ben bu ülkede
belli şeylere talibim' diyebilmelidir. Sadece tenkit eden, sadece konuşan değil, somut başarılarını ortaya koyan biri olmalıdır. Birinci başarı evvela sınıf geçmektir. İkincisi milletimiz için sorumluluk içinde olmanızdır. Dünyanın 17'nci ülkesiyiz ama niye 7'nci ülkesi olmayalım. Bunu yapmaya ülkemizin gücü ve fırsatı vardır. İşte bu yüzden başımızda bir terör belası ile uğraşıyoruz. Bu durup dururken ortaya çıkan bir olay değildir. Şehitlerimizi minnetle anıyoruz. Bu terör niye Türkiye'de oluyor, bunun
üzerine kafa yormamız lazım. Üniversitede akademik tartışmalarınız olacak. İyi-kötüyü tartışacaksınız. 'Bu ülke ileriye nasıl gidebilir?' diye kafa yoracaksınız, yormalısınız. Ama bunları yaparken sakın kavga etmeyin. Türkiye'nin bu terörden dolayı hesaplanabilir kaybı 300 milyar dolardır. Türkiye'de adı ne olursa olsun, ister şu, ister bu kesimden olsun, neyin adına eylem koyuyorsa koysun, şunu bilesiniz ki terör denen olgu başkalarının taşeronluğunu yapmak, başkalarının değirmenine su taşımaktır. Ülke geri kalsın diyedir. Bu örgütün önde gelenlerin tamamı yabancı devletlerin istihbarat servisleriyle içli dışlıdır. Siz bana isim söyleyin, ben kiminle irtibatlı olduğunu söyleyeyim. Onun için tartışın, konuşun, fikirler farklı, düşünceler farklı, siyasi kanaatler farklı olacak, bunda zenginlik var, bunda gocunacak bir şey yok ama sakın kavga etmeyin. Bugün bu ülkenin temel ihtiyacı döviz değildir, dövizi buluruz biz, 70 sente muhtaç olan bir ülkeden, bugün 130 milyar dolar ihracat yapan bir ülke konumuna geldik. Ülkemiz güvenli ve istikrarlı bir ülkedir. Ama birliğimiz bozulursa, dirliğimiz de bozulur. Ne birliğimiz bozulsun, ne dirliğimiz dağılsın. Bunun yolu üniversitelerden geçiyor. Çünkü üniversiteler her defasında kullanıldı. Üniversiteler bunun için uygun zemin olarak düşünüldü. Sonra da söylediğim olumsuz manzaralar ülkemizin gündemine geldi. Bugün çok şükür üniversitelerimiz iyi durumdadır" ifadelerini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, daha sonra Bozok Üniversitesi'ne yaptığı yatırımlarla katkıda bulunan işadamı Erdoğan Akdağ'a bir plaket verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 16:08:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?