5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Sertifikalı tohumluk verimi artırır

SERTİFİKALI TOHUMLUK ÜRÜNDE KALİTE VE VERİMİ ARTIRIR

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, çiftçilere uyarılarda bulunarak, ekim yaparken sertifikalı tohum kullanmaları uyarısında bulundu.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, sertifikalı tohumluğun kalitesi ve verimliliği yüksek olması nedeniyle, hasatta hedeflenen verimi sağladığını söyledi.

2010 yılı ekim dönemi yaklaştığından dolayı ziraat odası olarak çiftçilere yardımcı olmak amacıyla devlet üretme çiftçilerinden tohum bağlantısı yaptıklarını ifade eden Açıkgöz, "Sertifikalı tohum ekildiğinde verimde yüzde 10-20 artış olduğu gibi elde edilen üründe daha kalitelidir. Çiftçimiz elde ettiği kaliteli ürünü daha yüksek fiyata satarak daha fazla kar elde etmektedir" dedi.

Sertifikalı tohuma devlet desteğinin bulunduğunu hatırlatan Açıkgöz, "Sertifikalı hububat tohumluğun tonu 860 ile 900 TL arasında değişmektedir. Devlet ise ton başına 250 TL destek sağlamaktadır. Yani 900 TL'ye satılan bir ton tohumluğun çiftçiye maliyeti 650 TL'dir. Sertifikalı tohumluk kullanan çiftçilerimiz, destekten yararlanabilmesi için Tarım Müdürlüklerine verdikleri Mazot Gübre Desteği (MGD) kayıtlarını yenilemeleri, aldıkları tohumluğu tarım müdürlüklerine bildirmeleri gerekiyor" dedi.

Çiftçilerin ekecekleri arazinin tamamını sertifikalı tohumla ekemiyorlarsa dahi bir yıl sonraki ekecekleri tohumların daha temiz ve kaliteli olması için az bir alanı ekmelerinin çiftçi açısından çok faydalı olacağını ifade eden Açıkgöz, "Çiftçimiz, bir sonraki yılın tohumunu çıkaracak alana, bu yıl sertifikalı tohumluk ekerse, önümüzdeki yıl tohum konusunda bir sıkıntı yaşamayacaktır" şeklinde konuştu.

SERTİFİKALI TOHUMLUK ÜRÜNDE KALİTE VE VERİMİ ARTIRIR
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2010 Salı 12:36:01
Güncelleme :17 Ağustos 2010 Salı 13:22:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?