5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Soğan üreticisinin yüzü gülmedi

SOĞAN ÜRETİCİLERİ BU YIL UMDUĞUNU BULAMADI

Kışın soğan fiyatlarının üç TL'ye kadar çıkmasının ardından çiftçi fazla soğan ekince, tarlada fiyatlar 20 kuruşa kadar düştü.

Yozgat'ta yoğun olarak soğan yetiştirilen ilçelerden Aydıncık ve Yerköy'de çiftçi soğanda beklediği fiyatı bulamadı. Kış aylarında soğanın kilosunun 3 TL'ye kadar çıkmasıyla birlikte bu yılda aynı fiyatı bekleyen çiftçi, bir önceki yıl ektiği soğanın iki katını ekti. Soğan ekili alanın iki katına çıkması ve bol ürün elde edilmesi soğanın kilosunu tarlada 20 kuruşa kadar düşürdü. Geçen yıl soğanın kilosunun 3 TL'ye kadar yükseldiği ve çiftçinin elinde olmadığı için para kazanamadığını belirten Hasan

Kazankaya (55), "Bu yıl fazla soğan ektik, hasadını yaptık ancak satamıyoruz, şu an ne patates ne de soğanı satabiliyoruz. Soğanın tarladaki kilosu 20 kuruştan satılıyor" dedi. Hamza Acer (35) isimli çiftçi de herkesin kendi işini yapması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Geçen yıl soğan biraz para etti, ancak o dönemde de çiftçi bir şey kazanamadı, sadece toptancılar kazandı. Geçen yıl soğanın para ettiğini gören devlet memuru, işçi, emekli herkes soğan ekti. Üründe fazla olunca fiyatlar düştü ve çiftçi zarar etti."

Kazankaya çevresinde çiftçilerin elektrik ve su motoru kullanarak sulama yaptığını, devletin kanallarının olmadığını belirten Acer, şunları söyledi: "Bu da maliyeti artırıyor, şu an belki biz 20 kuruşun üzerinde maliyetimiz var, 20 kuruşa satış yapıyoruz ve zarar ediyoruz." Kendisinin sipariş üzerine beyaz soğan ektiğini ifade eden Acer, "Sipariş üzeri ekilmesine rağmen yine de zarar ediyoruz" diye konuştu.

Kışlık soğan ihtiyacını karşılamak için tarladan soğan alan Ahmet Şahin (65) de, soğan fiyatlarının kış aylarına göre çok ucuzladığını belirterek, "20 kilogramlık iki çuval soğan aldım 10 lira para verdim. Fiyatlar çok ucuz, bu tüketici için iyi ama üreticinin de zarar etmemesi lazım" şeklinde konuştu.

SOĞAN ÜRETİCİLERİ BU YIL UMDUĞUNU BULAMADI
SOĞAN ÜRETİCİLERİ BU YIL UMDUĞUNU BULAMADI
SOĞAN ÜRETİCİLERİ BU YIL UMDUĞUNU BULAMADI
SOĞAN ÜRETİCİLERİ BU YIL UMDUĞUNU BULAMADI
İHA
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2010 Pazartesi 16:21:04
Güncelleme :30 Ağustos 2010 Pazartesi 16:55:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?