6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Uzmanlardan dondurma uyarısı!

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve Türkiye Ana Çocuk Salığı Vakfı (TAÇSAV) Başkanı Prof. Dr. Hasan Acar, yaz aylarında tüketimi artan dondurmanın son derece sağlıklı bir gıda olduğunu, ancak dondurmanın sağlıklı koşullarda tüketiciye sunulması gerektiğini söyledi.

Açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Acar, dondurmanın çok sağlıklı bir gıda olduğunu ve içerisinde bol miktarda protein, yağ, karbonhidrat A-B-D vitaminleri, mineraller, kalsiyum zengini ve süt ağırlık bir gıda olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Acar, "İnsanlar tatlı seviyor. Haftada bir iki defa sınırlı şekilde tavsiye ettiğimiz bir tatlı türüdür. Dondurma aynı zamanda psikolojik rahatlama oluşturan bir gıdadır. Dondurmanın sağlıklı koşullarda üretilmesi ve soğuk zincirine mutlaka uyulması gerekir. Dondurma ağırlıklı olarak sütten yapılmaktadır. Yapılan araştırmalarda Türkiye'de sütlerin yüzde 10'unda alfatoksin denilen küf mantarı tespit edilmiştir. Bu resmi bir rakamdır. Bu korkunç bir facia anlamına gelir. Bu küf mantarı karaciğer kanserine yol açan korkunç bir mikroorganizmadır. Bunun nedeni genelde büyük firmalar dahi olsa sütleri köylerden toplarlar. Köylü bazen evindeki bütün küflenmiş artık ekmekleri, meyveleri sebzeleri fırınlardan aldıkları eski ekmekleri hayvanına yediyor. Bu mantar türü direk olarak hayvanın sütüne geçiyor. Toplanan bu sütlerdeki küf mantarı maalesef pastörizasyonla tam olarak ortadan kalkmıyor ve bu küf mantarlarını hem kendimiz içiyoruz, hem de çocuklarımıza içiriyoruz. Dolayısıyla karaciğer kanseri son derece yükseliyor. Özelikle riskli durumlarda bunu bilmemiz çok zordur. Bunun için sütü mutlaka yarım saat kaynatmalıyız. Bu durumda küf mantarı ortadan kalkıyor, pastörize bile olsa mutlaka sütü yarım saat kaynatmalıyız" dedi.

Dondurma yapılırken, sütün içine çeşitli aromalar, fındık ve kakao katıldığını dile getiren Prof. Dr. Acar, "Gerek fabrikasyon mamullerde, gerek daha küçük yerlerde yapılan dondurma mamullerine gıda boyası kullanılmaktadır. Gıda boyaları temel anlamda son derece sağlığa zararlıdır. Bunlardan gıda sanayide kullanılan bazıları az zararlıdır. Tamamen vücuda zararsız olan gıda boyaları çok azdır. Bu nedenle dondurmalara katılan renkli buz şeklinde olanlarını asla tavsiye etmiyoruz. Lösemililerin artmasından en büyük etken bu tür kimyasallardır, doğal olmayan yaşam tarzlardır" diye konuştu.

Dondurmada soğuk zincir denen olaya mutlaka uyulmaması gerektiğini dile getiren Acar, "Süt ve şeker mikropların son derece sevdiği iki üründür. Çok kısa sürede hayatı tehdit edecek ölçüde mikrop üreyebilir. Bu nedenle üretim aşamasından itibaren tüketiciye varana kadar soğuk zincire riayet edilmesi gerekiyor. Üretildiği yerden perakende satış alanına kadar soğuk zincirin tam olması gerekiyor. Derin dondurucularda eksi 20 derecelere kadar bu ürünler saklanmalıdır. Ülkemizde küçük marketlerin çoğunda jeneratör bulunmamaktadır. Elektrik kesildiğinde bu ürünler gevşiyor, mikrop ürüyor ve tekrar donuyor ve çocuklara bu dondurmalar satılıyor. Satıcılarımızın bu olaya son derece dikkat etmesi gerekiyor. Bir dondurma çözüldükten sonra tekrar tüketiciye verilmesi asla sağlıklı değildir. O ürünün atılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Dondurmayı asla ısırarak yememeliyiz diyen Prof. Dr. Acar, "Dondurmayı ısırarak yemek dişlere zarar veriyor. Bir andan aşırı soğuk dişlerin çatlamasına ve ardından da çürümesine neden olur. Bir anda fazla yutulduğunda mide kramplarına, hazımsızlıklara, gaz oluşumuna yol açabiliyor. Ben kendi çocuğuma dondurmayı yerken, 10'a kadar say bir kere yala diyorum, ritim bu olmalı. Bu hem daha keyif verici hem de sağlığa daha az zararlıdır. Dondurma son derece sağlıklı besleyici bir gıdadır, hamurlu ve şıralı tatlılara göre kilolu hastalarımıza sınırlı ölçüde tavsiye edebiliriz. Mesela bir yeyişte bir kilo değil de bir külah, bunu da haftada bir kere şeklinde tavsiye edebiliriz. Yine diyabetli hastalar için tatlandırıcılı dondurmalar var, bunu hiç tavsiye etmiyoruz. Bu tatlandırıcılar başta kendileri zararlıdır. Tatlandırıcı türü hiçbir gıdayı tavsiye etmiyoruz. Diyabetli olsa bir kere iki kere dondurmayı yalayabilir, ama tatlandırıcılı olanları hiçbir şekilde tavsiye etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2009 Perşembe 16:01:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?