7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Valilik göçlerin nedenini araştırıyor

Yozgat Valiliği, Adrese Dayalı Nüfus Sayım Sistemi sonrası nüfusu yaklaşık 200 bin aşağı düşen ilde meydana gelen göçün sebebini araştırmak için çalışma başlattı.

Yozgat Vali Yardımcısı Mustafa İngenç tarafından tüm köylerde yapılan araştırmalarda son 5 yıl içerisinde köylerden şehirlere 24 bin 189 kişinin göç ettiği, bin 209 kişinin de köylere dönüş yaptığı belirtildi. Konu hakkında ilçe kaymakamlarına bilgiler veren İngeç, Yozgat'ın tüm köylerinde yapılan araştırmada göçlerin yüzde 90'nın ekonomik sebepler olduğunu belirterek, "Köyden şehirlere göç edenlerin büyük bir bölümü bir iş bulmak için köyden ayrılıyor. Yüzde 1'lik kısmı sağlık, eğitim ve benzeri nedenlerle göç ediyor" dedi.

Yaşanan göçün yüzde Ankara ve İstanbul'a olduğunun altını çizen İngeç, en çok göç veren ilçelerin başında Çekerek ve Kadışehri ilçelerinin geldiğini ifade etti. İngeç, "En çok göç alan ilçelerimiz ise Sorgun, Akdağmadeni ve Yerköy ilçeleridir. Köylere gelen göçlerin büyük çoğunluğunu ise büyük şehirlerde yaşayanların emeklilik nedeniyle köylere dönmesi oluşturmaktadır" diye konuştu.

Yozgat Valisi Amir Çiçek ise, Yozgat'ta ekonomik nedenlerle göçün yüksek olduğunu ve bu faaliyetin de yapılan yatırımlarla açılan iş sahaları ile çözüleceğini belirterek, "Hiçbir vatandaşımız ben sağlık hizmeti alamadığımdan veya çocuğumu okutamadığımdan dolayı göç ediyorum demiyor. Devlet olarak sağlık ve eğitim konusunda vatandaşımıza en iyi hizmeti vermeye çalışıyor ve vermeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2008 Salı 09:33:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?