5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Yozgat TKDK tanıtıldı

YOZGAT TKDK TANITILDI

Türkiye'de aralarında Yozgat'ın da bulunduğu 20 ilde kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Yozgat İl Koordinatörlüğü düzenlenen toplantı ile tanıtıldı.

Yozgat Galata Çamlık Otelde düzenlenen tanıtım toplantısına Yozgat Valisi Necati Şentürk, Belediye Başkanı Yusuf Başer, kaymakamlar, sivil toplum örgüt temsilcileri ve daire müdürleri katıldı.

TKDK'nin çalışmaları hakkında bilgi veren TKDK Yozgat İl Koordinatörü Veli Büke, dünya ile entegre olmuş ve yükselen ekonomiler arasında yer alan ülkemizde, her alanda olduğu gibi tarım ve kırsal kalkınmaya yönelik önemli çalışmalar yapıldı, büyük adımlar atıldığını belirterek, "Tarımdan sanayiye, çevreden turizme, istihdamdan örgütlenmeye kadar geniş bir yelpazede, entegre bir yaklaşım, insan odaklı bir anlayışla, kırsal kesiminin ekonomik, sosyal ve kültürel yönden geliştirilmesini amaçlayan ve çok yönlü kalkınmayı ifade eden kırsal kalkınma, bugün gelişmiş ülkelerin tamamında tarım politikalarının merkezine yerleşmiş önemli bir kalkınma aracıdır. IPARD programı hazırlığı ile paralel yürütülen çalışmalar sonucunda, IPARD kapsamında belirlenen tedbir ve sektörlere yönelik Avrupa Birliği destek fonlarını dağıtacak, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 5648 sayılı kanunla idari ve mali yönden özerk ve TKB'nın ilgili kuruluşu olarak kurulmuştur. Kurumumuz tarafından, ilk etapta 20 il'de, 2011-2013 döneminde ise bunlara eklenecek 22 il ile birlikte toplam 42 ilde kırsal kalkınmaya yönelik yatırımlar desteklenecektir" dedi.

IPARD Programı ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ile, Tarım ve gıda sektörünün sürdürülebilir modernizasyonu, AB Müktesebatına bağlı olarak gıda güvenliği, veterinerlik, bitki sağlığı, çevre standartlarının iyileştirilmesi ve kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasını teşvik etmek amacıyla ülkemize, IPARD uygulama döneminde toplam 1 Milyar 165 milyon Avro destek sağlanacağını ifade eden Büke, "bu rakama faydalanıcı katkısı da ilave edildiğinde uygulama döneminde kırsal alanda yaklaşık 2,5 milyar Auro'luk bir yatırım gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda ilimizde, süt üreten işletmeler ve Et üreten işletmeler, süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, üretici örgütlerinin kurulması teşvik edilecektir. 2011 yılından itibaren tarımsal çevrenin korunması ve yerel kırsal kalkınma stratejilerinin geliştirilmesi de programa dahil edilecektir. Yine bu kapsamda, süt ve et üreten tarımsal işletmelere yönelik yatırımlara yüzde 50 ile yüzde 65 arasında, et ve süt ürünleri işleme pazarlamasına yönelik yatırımlara yüzde 50 destek verilecektir" diye konuştu.

Daha sonra Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Yönetim Otoritesi Görevlisi Süleyman Odabaşı ve TKDK Yozgat İl Koordinatörlüğü Başvuru Daire Amiri Alev Zirek'te birer konuşma yaparak, hazırlanacak projeler ve izlenecek yollar hakkında bilgi verdi.

YOZGAT TKDK TANITILDI
İHA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2010 Pazartesi 17:16:04
Güncelleme :28 Haziran 2010 Pazartesi 17:23:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?