23
Nisan
2024
Salı
KARABÜK

Burada kazı yaptırmayız!

Karabük merkeze bağlı Sipahiler köyünün Küre mevkiinde mermer çıkarma çalışmalarına izin verilmesine köylüler tepki gösterdi.

1. derece arkeolojik sit alanı olan Sipahiler köyü Küre mevkiinde Sit alanının daraltılarak bölgede mermer çıkarılması için verilen izine köylüler tepki gösterdi. Köy halkı, ellerinde pankartlarla kazı alanına yürüyerek firma yetkililerinin makinelerini toplayarak kazıyı durdurmasını istedi. Daha önceki eylemlerinde köylünün izni olmadan hiçbir şekilde çalışma yapmayacağını beyan eden firmanın yeniden kazılara başlamasının ardından yüzlerce köylü kazı alanında eylem yaptı.

Zaman zaman gergin anların yaşandığı eylemde köylüler adına yapılan açıklamada, "Burası Sit alanı. Sit alanı nasıl daraltılarak mermer ocağı izni veriliyor? Devlet buna nasıl izin verir? Köylüye bile iş başladığı zaman haber veriliyor" denildi.

BURADA KAZI YAPTIRMAYIZ

Burasının Sit alanından ziyade mera alanı ve köyün su kaynaklarının bulunduğu yer olduğunu anlatan bir köylü, "Biz burada hiçbir şekilde kazı yapılmasını istemiyoruz. Bizim ilk eylemimizde firma yetkilileri köylünün izni olmadan ve şikayet dilekçelerine karşı bir cevap gelinceye kadar çalışma yapılmayacağı sözü verilmişti. Bize verilen söz nerede? Küre'nin sahipleri olarak burada hiçbir şekilde mermer bahanesi ile kazı yaptırmak istemiyoruz ve yaptırmayacağız" dedi.

Jandarmanın yoğun güvenlik önlemi aldığı eylemde köyün kadınları firma yetkilisi gelinceye kadar oturma eylemi yaptığı sırada aniden bastıran yağmur sonucu eylemi bırakarak dağılmak zorunda kaldılar.

Sipahiler Köyü Muhtarı Vedat Özdemir, "bir kişinin dilekçesi ile Sit alanı daraltılıyorsa bin-iki bin dilekçede biz verelim burayı eski alanına getirip çalışmaları durdursunlar" dedi.

Köylüler olarak buranın daha fazla tahrip edilmesini istemediklerini anlatan köylü, şunları söyledi: "Elimizden geleni yapacağız. Kimse köylünün sağlığını bozamaz. Biz buranın korunması için elimizden geleni yapacağız. Gerekli yerlere muhtar olarak dilekçe verdim. Gerekirse köylülerden de tekrar dilekçe ve desteklerini alarak sonuna kadar direneceğiz. Ankara'ya kadar yürürüz."

Düzçam köyü muhtarı Remzi Altındağ ise, 71 hanelik köyü olduğunu anlatarak şunları söyledi: "Bu kazı alanının 200 metre aşağısından çıkan su ile köy halkı ihtiyacını sağlıyor. Bu kazı mutlaka durdurulmalı. Sit alanının tahrip edilmemesi için mücadelemiz devam edecek."

 

iha
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2009 Pazartesi 18:07:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?