18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Karabük'te hava kirliliği

Karabük İl Çevre ve Orman Müdürü Ahmet Işık, şehir üzerinde fabrika bacalarından çıkan zehirli kükürtdioksit içeren gazlardan meydana gelen inversiyon (sıcak havanın yükselmeyip, aşağıya çökmesi ve dağılmaması durumu) nedeniyle halkı uyardı. 

Karabük üzerinde son 10 gündür sabah ve akşam saatlerinde hissedilen yoğun kirlilik ve kokunun sebebi, sıcak havanın şehrin tomografik yapısına bağlı olarak yükselememesi olarak açıklandı. İl Çevre ve Orman Müdürü Ahmet Işık, fabrika bacaları ve araçların egzozlarından çıkan gazların da bu hava tabakası içinde birikerek kirliliğe ve kokuya neden olduğunu söyledi. Işık yaptığı açıklamada, "Sıcaklık inversiyonu, bacadan veya egzozdan atılan kirleticiler olmazsa, genel olarak zararlı sonuçlar oluşturmayan normal bir meteorolojik olaydır. Sanayi bölgeleri ile şehir içi bölgelerde inversiyon olayı hava kalitesi üzerinde olumsuz etki oluşturabilir. Bacadan atılan sıcak ve hafif gazlar yükselir, genleşir ve sonra soğur. İnversiyonlu günlerde bacadan atılan sıcak kirleticiler yer seviyesinde tutulabilir ve birikebilir. Bu durumda bacalardan ve egzozlardan atılan kirleticiler inversiyon tabakası içinde veya altında tutulur ve birikmeye başlar. Bacadan atılan kirletici miktarı azaltılmıyorsa ve inversiyon süresi de uzuyorsa o bölgede ciddi hava kirliliği problemi yaşanabilir. Karabük yerleşim birimi olarak dağlar arasına kurulu bir kent olduğu için bunu daha fazla hissediyor. Ölçümlerde kükürtdioksit oranı 100-150 mikrogram/metreküp olarak çıkıyor. Kış aylarında bu oran yükselebilir" dedi. 

Meteoroloji Müdürü Mustafa Aydın ise, Karabük'te sabah saatlerinde şiddetli bir inversiyonun yaşanacağını belirtti. Aydın, zaman zaman bu durumun oluştuğunu, sabah saatlerinde oluşan nem ve dere yatağı boyunca meydana gelen sis nedeniyle havanın yükselemediğini söyledi. Aydın, "Büyük şehirlerde bu tür inversiyon olayları olduğunda halkın gerek görmediği takdirde araçlarını kullanmaması, fabrikaların gerekli önlemleri alması istenir" diye konuştu. 

Vatandaşlar ise, sokağa çıktıklarında boğazlarında yanma hissettiklerini, nefes almada güçlük çektiklerini belirterek, önlem alınmasını istediler. 

2000'li yıllarda Muğla Yatağan'da oluşan inversiyon sonucu buradaki termik santraller, inversiyon tehlikesi geçinceye kadar devre dışı bırakılmıştı. Yine 1952 yılında Londra'da çelik ve çinko fabrikasının olduğu bölgede yaşanan şiddetli inversiyon olayında, 3 binin üzerinde kişi hayatını kaybetmişti.
İHA
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2006 Cuma 15:58:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?