22
Mayıs
2024
Çarşamba
KARABÜK

Kendi petrolümüzü kullanacağız

Adalet Bakanı Şahin, 2015 yılında Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu petrolün en azından yarısını çıkarabileceğini söyledi.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şimşek, Sporcu Kamp Eğitim Merkezi'nin açılışına katılmak üzere memleketi Karabük'e geldi. Bakan Şahin, Türkiye'nin şuan için enerji sıkıntısı olmadığı belirterek, "Enerji Bakanlığımız Çevre Orman Bakanlığı ile birlikte alternatif enerji kaynaklarını devreye sokmak için yoğun bir çaba ve gayret içersinde.

Boşa akan çay, nehir ve derelerimizin enerjiye dönüştürülmesiyle ilgili bir seri çalışma yapılıyor. Şuanda Türkiye'de bine yakın yeni enerji üretecek olan imkanlar seferber edildi.

Hatta rüzgar enerjisinden yararlanma ile ilgili çok ciddi bir çalışma yapılıyor. Bunun yasası yoktu, bizim dönemde çıktı. Nerelerde rüzgar enerjisi elde edilecek olan çalışmalar yapabilir ve bunun haritası çıkarıldı.

Bununla ilgili özel sektörün yatırım yapması ile ilgili teşvik edici çalışmalar da yapılıyor. Bunun dışında da farklı enerji kaynaklarını devreye sokmak için Enerji Bakanlığımız çalışıyoruz.

Türkiye'nin şuan itibari ile bir enerji sorunu yok. Gelecekte de olmaması için Enerji Bakanlığı çok ciddi bir çalışma içersinde" dedi.

Türkiye'nin cari açığının en önemli nedenlerinden birinin özellikle akaryakıtta dışa bağımlı olunmasından kaynaklandığını belirten Bakan Şahin, "Özellikle petrol fiyatlarının dünyada hızla yükselmiş olması bizim dışardan almak zorunda olduğumuz petrole çok daha fazla para ödememiz doğuyor ve tabi ki dış ticaret açığının beklenenden fazla olması da buraya bağlı.

Son 5-6 yıldır petrol arama faaliyetlerine büyük bir hız verildi. Karadeniz'de çok ciddi petrol yataklarına rastlandı.

Uluslararası petrol şirketleri de buralarda yatırım yapmak için Enerji Bakanlığına başvurmaya başladılar.

Özellikle denizde arama yapmanız çok maliyetli bir iş. Sanıyorum 1 milyar doları filan aşan bir yatırım yapmanız gerekir. Türkiye Petrolleri anonim ortaklığı genel müdürünün beyanına göre, 2015 yılından itibaren Türkiye ihtiyaç duyduğu petrolün en azından yarısını kendi topraklarında çıkardığı petrolle karşılayabilecek noktaya gelecek.

Bu şu demektir, bu hızla başarılı çalışmalar devam ederse yakın bir gelecekte yani 2020 yılında ihtiyacı olan petrolü kendi topraklarından çıkarmaya başlamış, dışardan ihraç etmekten kurtarılmış hale gelir. Bu imkanlar daha öncede vardı.

Biz iktidar olunca Karadeniz'de petrol birden bire belirmedi. Ama bu çalışmalar bu zamana kadar yapılmamıştı ve biz buna hız verdik. O nedenle Türkiye'nin geleceği ile ilgili karamsar olmaya hiç gerek yok. Türkiye'nin her bakımda geleceği parlaktır.

Bizim çocuklarımızın çok daha rahat ve huzurlu bir Türkiye'de yaşayacaklarına inanıyorum" diye belirtti.

Bakan Şahin bugün Spor'dan sorumlu Devlet Bakanı Murat Başeskioğlu ile birlikte Ovacık ilçesinde Sporcu Kamp Eğitim Merkezi'nin açılışını gerçekleştirecek.

iha
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2008 Cumartesi 19:00:31
Güncelleme :26 Temmuz 2008 Cumartesi 19:08:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?