18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Safran çiçek açmaya başladı

Kendi ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanılan safran bitkisi çiçek açmaya başladı.
Safranın kilosu 15 bin doları buluyor ve altınla eş tutuluyor.


Sağlık açısından çok faydalı olduğu bilinen safran, 15 Kasım'a kadar toplanabiliyor. Karabük İl Tarım Müdürü Muhsin Temel, Safranbolu ilçesinde yetiştirilen safranın diğer ülkelerdekinden daha kaliteli olduğunu, bu bitkinin daha fazla yetiştirilmesi için köylülere destek sağlandığını söyledi. İlçe genelinde 1996'da 400 metrekare alanda yetiştirilen safran bitkisinin üretiminde önemli oranda artış sağlandığını ifade eden Temel, şöyle konuştu: "Safran daha çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran'da
yetiştirilir.

Yarım kilogram safran 80 bin çiçekten, yani bir futbol sahası büyüklükteki araziden 20 gün gece gündüz çalışılarak üretilir. Çiftçiler sabah güneş tam doğmadan bitkilerini topluyor. Safran bitkisi gıda, kimya, boya, kozmetik ve ilaç gibi çok sayıda sektörde ham madde olarak kullanıldığından mucizevi bitki olarak adlandırılıyor." Bölgede üretimin yaygınlaşmasına yönelik çalıştıklarını anlatan Temel, sözlerini şöyle tamamladı: "Müdürlüğümüzün ücretsiz çiçek soğanı vermeye başlamasıyla bu yıl 30 çiftçi 26 bin metrekare alanda safran bitkisi ekti. Bu yıl ilçede 15-20 kilogram safran üretilmesini bekliyoruz."

İha
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 17:31:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?