18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Tatbikatta faciadan dönüldü

Karabük'te, Sivil Savunma Teşkilatı'nın kuruluşunun 49. yılı nedeniyle Şirinevler Devlet Hastanesi'nde deprem tatbikatı yapıldı.

Karabük Valisi Can Direkçi'nin uydu telefonuyla kriz merkezine verdiği talimatla başlayan tatbikat başarıyla tamamlandı.

Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi'nde gerçekleştirilen tatbikatta faciadan dönüldü. Hastanenin 3. katında yaralı kurtarmak için halat yardımıyla köprü oluşturuldu. Hazırlanan halata bağlanan sedye hastanenin 3. katına gönderildiği sırada bağlantı noktasından çıkarak yere düştü. Şans eseri içinde kimsenin bulunmaması herkesi rahatlattı. İkinci denemede sedye üzerindeki yaralı bulunduğu yerden indirildi.

28 Şubat Sivil Savunma Günü nedeniyle senaryo gereği Şirinevler Devlet Hastanesi'nde düzenlenen deprem tatbikatına İl Sivil Savunma arama kurtarma ekipleri 11 personel, Şirinevler Devlet Hastanesi personeli, İl Milli Eğitim Müdürlüğü arama kurtarma ekipleri, Emniyet Müdürlüğü arama kurtarma ekibi, Karabük Belediyesi itfaiyesi ile yaklaşık 30 gönüllü katıldı. Senaryo gereği, merkezi Eskipazar ilçesi olan 7 şiddetinde bir deprem meydana geldi.

Deprem sonrasında merkez ve Eskipazar ilçesinde birçok bina yıkılırken, Şirinevler Devlet Hastanesi'nin de büyük bir bölümü ağır hasar alarak kullanılamaz hale geldi. Hastaneden yoğun duman çıktığı ve çok sayıda yaralı ve mahsur kalanlar olduğu görüldü. Tatbikatta, genel cerrahi ile fizik tedavi bölümlerinin aldığı hasar nedeniyle hastane bahçesinde sahra hastanesi oluşturuldu. Akut ekipleri tarafından hastane enkazı içinde kalan hastaların çıkartılması gerçekleştirilirken, aynı zamanda da ilçede yaralanan kişilerin sahra hastanesinde ilk tedavileri gerçekleştirildi.

İl Savunma Müdürü'nün yönettiği tatbikatta özellikle hastane personelinin zor şartlara alışabilmesi amacıyla personeli zor durumda bırakacak özel durumlarda senaryoya eklendi. Hasta yakınlarının hastalarını görmek için güvenlik görevlileri ile tartışmaları, emniyet güçleri tarafından önlendi. Tatbikat süresince hastanede yatan bazı hastalar tatbikatı camdan izlerken deprem tatbikatı bir saat sürdü.

Karabük Sivil Savunma Müdürü Secaattin Aykan, doğal afetlerin ne zaman gerçekleşeceğini bilmenin mümkün olmadığını ama hazırlıklı olmak gerektiğini söyledi. Bir deprem kuşağında bulunan Marmaris'te depreme her zaman hazırlıklı olmaları gerektiğini anlatan Aykan, "Deprem tatbikatını hastane personeline haber vermeden gerçekleştirdik. Bu sayede gerçek bir deprem sırasında yaşanabilecekleri daha iyi tahlil edip eksiklerin daha kısa zamanda giderilmesini sağlayabiliriz" dedi.

Şirinevler Devlet Hastanesi'nde düzenlenen tatbikatı Karabük Valisi Can Direkçi, Vali Yardımcısı Cemal Hüsnü Kansız, İl Jandarma Komutanı İbrahim Gülpınar, Emniyet Müdürü Zekeriya Kahraman, İl Sağlık Müdürü Korkut Eren, daire müdürleri ile çok sayıda öğrenci ve vatandaş izledi.

iha
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2008 Perşembe 18:23:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?