18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

YURTAY'da toplantı

Yetiştirme Yurtlarından Ayrılanlar Kültür ve Dayanışma Derneği (YURTAY) tarafından Karabük Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda kredi kartları mağdurları ile ilgili bir toplantı düzenledi.

YURTAY Karabük Şubesi Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda kredi kartı mağdurları ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya YURTAY Derneği Karabük Şube Başkanı Ali Osman Albaş, Mali Müşavirler Odası Başkanı Hüseyin Eken, Kamu-Sen İl Temsilcisi Hüseyin Ünal, Türk Büro Sen Şube Başkanı Celal Tokatlı, Türk Ulaşım Sen Mali Sekreteri Satılmış Aratoğlu, Türk Orman Sen Şube Başkanı İsa Çelen, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Karabük Şube Başkanı Celal Çetin ve Eflanililer Derneği adına Mehmet Aktar katıldı.

Karabük Mali Müşavirler Odası Başkanı Hüseyin Eken, kredi kartına karşı olmadıklarını belirterek, "Kullanılan kredi kartların hiçbir yasal düzenlemesi yok. Her banka kendine göre bir faiz oranı uyguluyor. Faiz hesabını kendisi yapıyor. Bankalar arasında bile 3-4 puan fark var. Bir banka yüzde 4 alıyorsa, diğer banka yüzde 8'e kadar 3-4 puan farklı olarak kredi kartından faiz alabiliyor. Hiçbir düzenlemesi yok. Bunun sonucu olarak bir sürü olumsuz olaylarla, hacizlerle, hatta intihar olayları ile yüz yüze geliyoruz. Kredi kartlarının da çoğalması devleti idare eden Hükümetler tarafından sağlanması gerekiyor. Kredi kartına kesin kez karşı değiliz. Bunun uygulamadaki giderilmesi gereken aksaklıklarına karşıyız. Çünkü kredi kartının asıl amacı düzenli bir ödeme şekli, cepte para taşınmaması ve çalınmaya karşı korunma sağlamasıdır" dedi.

Kredi kartı kullanımının kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına aldığını belirten Eken, "Post makinesinden geçen her kredi kartı, Maliye Bakanlığı'na bağlı olduğundan dolayı kayıt dışı ekonomisini kayıt altına alınıyor. Bu yüzden hükümet kredi kartlarının kullanımını artırıcı, yasal düzenleyici yeni bir kanun çıkarmak için çalışıyor. Kredi kartları ne kadar artarsa, kayıt dışı ekonomide o kadar kayıt altına alınmış oluyor. Tüccarların, kredi kartına üye olan işyerlerinin aylık vermiş olduğu katma değer vergisi beyannamesinde bir bölüm var. Kredi kartı ile yapılan satışlar orada beyan ediliyor. Meslektaşlarımız tarafından Maliye Bakanlığı'na bağlı olan bu post makineleri, Maliye Bakanlığı bilgi işlem dairesinde karşılıklı mukayese edilmek sureti ile bu kayıt dışı önlenmiş oluyor" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2006 Pazar 18:09:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?