7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

Fındıkta don hasar tespiti çalışmaları

Tarım Sigortaları Havuz İşletmeleri A.Ş.(TARSİM) Karadeniz Bölge Koordinatörü Bülent Yaşaroğlu, fındıkta don sigortası yaptırmış, ancak teminat kapsamında olmayan herhangi bir nedenden dolayı hasarlanmış bahçelerin hasar tespit çalışmalarının yüzde 80 oranında tamamlandığını söyledi.


Bülent Yaşaroğlu yaptığı açıklamada, hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasından sonra bütün poliçelerin hasar oranlarında iptal edilebileceğini belirtti. Eksperlerin ihbarda bulunulan bahçelere giderek hasar tespiti yaptığını ifade eden Yaşaroğlu, zarar görmüş bahçelerin poliçelerinin sahil kesiminde ağustos sonu yüksek kesimleri ise eylül ayının ikinci haftasına kadar iptal edileceğini kaydetti. Poliçelerle ilgili üreticilerden şu an para alınmadığını dile getiren Yaşaroğlu, "Poliçe paraları üreticinin hasat tarihinden sonra olduğu için, sonuç olarak sigorta paraların ödenmeye başlanacağı dönemde poliçeler iptal edilmiş olacak. Şu an 10 bine yakın üreticinin bahçesinde bu işlemler yapılıyor. Sanırım haziran sonuna kadar bitmiş olacaktır. Üreticinin kesinlikle mağduriyeti giderilecektir" dedi.


Dal kurumalarından dolayı zarar gören bahçelerin hasar tespit çalışmalarının yüzde 80 oranında bittiğini, kalan kısmının da haziran ayı içerisinde tamamlanacağı hatırlatan Yaşaroğlu, "600-700 metre yükseklikte bulunan bahçelerde bakteriyel yanıklık dediğimiz bir hastalık tespit ettik. TARSİM sigorta kapsamı dışına giren zararlar 2090 sayılı Afet Yasası sigorta kapsamında giriyor. Bu yaşanan olayların bu kapsamda değerlendirilmesi konusunda Bakanlık cephesinde de çalışmalar sürdürüyor. Hukuksal olarak TARSİM teminatının dışında olan bir zarardan dolayı çiftçilerimiz mağdur olmuşsa devlet bunu 2090'dan tazmin edebilir mi bunun gayreti veriliyor" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2008 Salı 12:24:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?