17
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

Kumru’da Bal Üreticileri Dertli

Ordu İlinin bacasız sanayisi arıcılık sahte bal üretimi ve denetimlerin yetersiz olması sebebi ile bitme noktasına geldi.Her sene Ordulu arıcılar yaz aylarında Sivas,Bingöl,Erzurum,Diyarbakır’ın yaylalarına giderek bal üretimi yapıyorlar,balların büyük kısmını yaylalarda toptancılara satıyorlar.Kışın da arılarını yazlatmak ve kışı en az zayiat la atlatmak için Antalya ve Muğla gibi sıcak il ve ilçelere götürüyorlar.
Arıcılar son yıllarda mesleklerinin para kazandırmadığını,emeklerinin boşa gittiğini söylüyorlar.Kumru’da arıcılık yapan Selim Alpaydın sitemize şu açıklamaları yaptı; “ilçemizde 10 binin üzerinde arı peteği bulunmakta, arıcılık zevkli olduğu kadar zor bir meslek. Özellikle İran’dan kaçak bal girişi ve ülkemizde üretilen glikoz balı yüzünden Ordu’nun bacasız sanayisi arıcılık bitme noktasına geldi.Arıcılıkta kullanılan malzemelerin pahalı olması,glikoz balının satılması,bu sene balın toptan 4 milyon’a kilosu’nun satılmasına neden oldu.Çoğu arkadaşımız aldığı kredileri ödeyemedikleri için kışın gurbete gitmek zorunda kaldılar.Sıkıntılarımızı Grup Başkan vekilimiz Eyüp Fatsa’ya ilettik, o da konu ile alakalı mecliste bir konuşma yaptı. Türkiye geneli için söylüyorum balın denetiminde İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri ve belediyeler yetersiz kalıyor, glikoz balı satanlar plastik kaplarda insanlarımıza resmen kanser ihtiva eden suni balı Türkiye’nin her tarafında rahatça satabiliyorlar. İnsanımız ucuz olduğu, görüntüsüne aldandıkları için reçel fiyatına sahte bal alıyorlar,lütfen domates, elma alırken gösterdikleri titizliği bal alırken de göstersinler” dedi.
BEKİR AKKAYA-MURAT YÜREKLİ
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2004 Cumartesi 02:12:34
Güncelleme :18 Ocak 2005 Salı 14:10:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
HAMDİ BATU IP: 85.96.137.xxx Tarih : 17.08.2005 22:49:23
bütün kumru halkına selamlar ben istanbuldan batuhan batu selim alpaydının yazısını okudum ve çok beğendim ve bu glikoz şeker maddesi tüm türkiyenin cami önlerinde ve semt pazar yerlerinde satılmaktadır. neden belediyenin zabıta görevlileri bunun için önlem almıyor. belediye ve tarım müdürlüğünden? KUMRULU bir vatandaş olarak şikayetçiyim.seli alpaydınada ve bu siteyi çıkaranlara teşekkür ederim