19
Nisan
2024
Cuma
RİZE

Atatürk'ün evinde skandal

Atatürk’ün Rize’yi ziyareti sırasında kaldığı konağa, İzmir suikasti nedeniyle idam edilen Rize milletvekili Ziya Hurşit’in resmi konuldu.

Atatürk’ün Rize’yi ziyareti sırasında kaldığı ve daha sonra müze haline getirilen eve, TBMM’nin 1. Dönem Rize milletvekillerinin resimleri asıldı. Müzeye, Atatürk’e İzmir’de suikast girişiminde bulunan ve idam edilen ‘’Lazistan mebusu’’ Ziya Hurşit’in resmi de konuldu.

Atatürk, kendisine hemşehrilik veren Rizeliler'in isteği üzerine 17-18 Eylül 1924 tarihinde Hamidiye zırhlısıyla Rize'ye gelmiş ve Müftü mahallesinde bulunan ‘’ Mataracı Mehmet Efendi’’ konağında kalmıştı. Bu ev daha sonra Mataracı ailesi tarafından devlete bağışlandı ve müze haline getirildi.

MHP Rize İl Başkanı Cem Kazmaz, Rize'deki Atatürk Evi'nin başköşesinde Atatürk'e suikast girişiminde bulunan Ziya Hurşit'in fotoğrafının da yer aldığını bildirdi. Kazmaz şunları söyledi:

‘’17 Eylül 2013 Salı günü Büyük Önder Atatürk'ün Rize'ye gelişinin 89. yıldönümünü coşku ile kutladık ve kendisini rahmetle andık. Atatürk’ün Rize’ye gelişinde kaldığı müze haline getirilen konağı gezdik. Atatürk'ün manevi hatıraları ile dolu bu evin başköşesine ona suikast düzenleyen Ziya Hurşit'in resmi asılmıştır. Bu kişinin resminin Atatürk'e ve onun manevi hatırasına ithaf edilmiş bir müzede ne işi var?‘’

ZİYA HURŞİT KİMDİR?

Rize Hemşin doğumlu olan Ziya Hurşit, TBMM’nin I. döneminde ‘’Lazistan milletvekili’’ olarak yer aldı. Bir dönem Yozgat İstiklâl Mahkemesi üyeliği görevinde de bulundu. 1926’da Atatürk’e İzmir'de yapılması planlanan suikasti örgütleyenler arasında yer aldı.

Plana göre, Ziya Hurşit, Gürcü Yusuf, Laz İsmail ve Çopur Hilmi, Atatürk’e Kemeraltı semtinde ateş edecekler, daha sonra "Giritli’’ Şevki'nin rıhtımda bekleyen motoruna binip, Sakız Adası'na kaçacaklardı. Ancak Giritli Şevki'nin pişmanlık duyarak suikastçıları ihbar etmesi sonucu Ziya Hurşit ve arkadaşları yakalandı. Yargılama sonucu Ziya Hurşit idama mahkum oldu ve 14 Temmuz 1926'da İzmir'de asıldı.

...
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2013 Cuma 14:08:28
Güncelleme :20 Eylül 2013 Cuma 14:09:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?