8
Mayıs
2024
Çarşamba
TOKAT

TEKEL'in özelleştirilmesi

Tek Gıda-İş Sendikası Tokat Şube Başkanı Suat Karlıkaya, TEKEL'i almak isteyen kuruluşlarının amacının TEKEL'i eriterek almak olduğunu iddia etti. 

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) kapsamında bulunan fabrikalardan Tokat Sigara Fabrikası'nda teknolojik yatırımlar devam ederken, fabrikaya montajı tamamlanan 5 adet sert paket ünitesinden 3'ünün üretime geçtiği kaydedildi. Bundan 10 yıl önce yapılması gereken yatırımın yeni yapıldığını ifade eden Karlıkaya, "Tokat, Samsun ve İstanbul Sigara Fabrikası günümüzün modern yapısına uygun hale getiriliyor. Tütün hazırlama bölümünde de 2007 yılında bir revizyona gidilecek. Bunlar gerçekleştiği zaman TEKEL daha geniş bir çevreye hitap edecek" dedi. 

Karlıkaya, Özelleştirme İdaresi'nin kurumu zarar eder duruma getirerek özelleştirme yaptığını iddia ederek, "Özelleştirme Kurumu'na kar eden istediğiniz kurumu verin, 1-2 sene sonra zarar eder duruma getiriyor ve ondan sonra satıyor. Yani böyle bir mantık yok. 'Vereyim, kurtulayım' mantığıyla bir özelleştirme Türkiye'yi bir adım ileriye götürmez. TEKEL, Telekom, Ereğli Demir Çelik bu tür kurumlar bu zaman kadar ülkenin lokomotifi olmuş kurumlar düne kadar kar eden kuruluşlar bugün bakıyorsun özelleştirme kurumuna gelmiş. Özelleştirmeye çalışılıyor, zarar eder pozisyonuna getirilmiş. Bunlar çok dikkat etmeliyiz. Özelleştirme biz istediğimiz için mi var yoksa IMF veya başka türlü dayatma mı? var. Bunun kararını iyi vermemiz gerekiyor" diye konuştu. 

TEKEL'e şu an fiyat veren şirketin olmadığını ileri süren Karlıkaya, TEKEL'i almak isteyen kuruluşların amacının TEKEL'i eriterek almak olduğunu iddia etti. 

Karlıkaya, yabancı şirketlerin TEKEL'in pazar payını yüzde 10'lara kadar düşürmek amacında olduklarını belirterek, "Ama TEKEL işçisinin samimi çalışması, üretimde kalite yakaladık. Bugüne kadar bazı ülkelere giren şirketler bütün o devletin firmalarını eritmiştir. Ama Türkiye'de başaramadılar. Şu an Tokat sigara fabrikası olarak 40-45 ton üretim yapıyoruz. Bu tam kapasite değil. Bin 60 çalışan işçi ile iki vardiya halinde devam ediyor. Tokat Sigara Fabrikası'na kurulan 5 adet sert paket makinesinden 3 tanesi üretime geçti. Kendi işçilerimiz bu makineleri çalıştırmaya başladılar. Ayrıca 2 tane de 8 köşe diye tabir ettiğimiz sert paket ünitesi kuruluyor. Bu makinelerden 'Kariyer' isminde sigara üreteceğiz. Piyasadaki diğer sigaralara göre daha kaliteli olacak. TEKEL'de kaliteye önem verme, sert pakete geçilmesi bundan 10 yıl önce yapılması gereken konulardı ama bugün yapılması bizleri bir nebze de olsa bizi sevindiriyor. Şu anda pazar payının yüzde 40'nı TEKEL geri aldı" şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2006 Cuma 14:40:16
Güncelleme :20 Ekim 2006 Cuma 14:49:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?