5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

20 hektar alan kül oldu

Eceabat İlçesi'ne bağlı Yalova Köyü yakınlarında dün başlayan ve sabaha karşı kontrol altına alınan yangında, ilk belirlemelere göre 20 hektar orman kül oldu.

Söndürme çalışmaları sırasında askeri dozer devrildi. Bir uzman çavuş yaralandı. Yangın, Gelibolu Yarımadası'nda 1994 yılında çıkan, 4 bin 49 hektar orman alanını yok edip, Milli Park'ı küle çeviren, dönemin Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe'nin de yanarak şehit olmasına yol açan yangının çıkış noktasından başladı. Ancak, bu kez rüzgarın Poyraz yerine Lodos esmesi nedeniyle benzer bir felaket yaşanmadı. Alevler Milli Park sahasının dışındaki, Doğu yönündeki Eceabat İlçesi, Yalova Köyü yönüne ilerledi.

Dün saat 15.30 sıralarında, Yalova Köyü yakınlarında, bir tarladaki tahıl saplarını saman balyası haline getiren makineden çıkan kıvılcımla başlayıp ormana sıçrayan ve giderek büyüyen yangın, havadan altı uçak bir helikopter, karadan 17 arazöz, 60 kişilik söndürme ekibi ve Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığı'ndan askeri söndürme ekibinin beş saatlik yoğun çalışmasıyla güçlükle kontrol altına alındı. Ekipler sabaha dek soğutma çalışması yaptı. 100 hektarlık alanda etkili olan yangında ilk belirlemelere göre 15 hektar koru, 5 hektar da bozuk orman alanı olmak üzere toplam 20 hektar orman kül oldu.

DOZER DEVRİLDİ, BİR UZMAN ÇAVUŞ YARALI

Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığı'ndan bölgeye sevk edilen askerlerin oluşturduğu söndürme ekibinin, yangın şeridi açma çalışmaları sırasında, Yalova Akbaş Mevkisi'nde, saat 19.50 sıralarında devrilen askeriyeye ait dozerin operatörü bir asker yaralandı. İsmi açıklanmayan dozer operatörü yaralı uzman çavuş, söndürme helikopteri ile bölgeden alınıp Gelibolu Askeri Hastanesi'ne götürüldü. Yaralı uzman çavuşun sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

ÜÇ KİŞİ GÖZALTINDA

Jandarma yangına neden olan balya makinesinin sahiplerini olay sonrasında, anızdan yayılan alevleri söndüremeyip, ormana sıçradıktan sonra korkuyla uzaklaştıkları sırada yakaladı. Balya makinesi ile anız tarlasında çalışma yaptıkları belirlenen E.Ö. (40), M.K. (42) ve S.K. (15) iş makinesiyle bir köylüye ait tarlada saman balyası hazırlarken, makinenin bir taş parçasını sıkıştırması sonucu çıkan kıvılcımın yangına neden olduğunu, alevlerin büyümesi üzerine korkuya kapılıp kaçtıklarını anlattı. Jandarma ekipleri, iş makinesiyle kaçan üç kişiyi Gelibolu İlçesi Cumalı Köyü yakınlarında yakaladıktan sonra sorgulamak üzere Eceabat İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürdü. Zanlıların işlemlerinin ardından bugün adliyeye sevk edileceği bildirildi.

FACİADAN DÖNÜLDÜ

Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, 1994 yılı Temmuz ayında Eceabat'a bağlı Yalova Köyü yakınlarında başlayıp dört gün sonra güçlükle kontrol altına alınabilen büyük yangının izleri güçlükle sarılan Gelibolu Yarımadası'nda, rüzgarın lodos olarak etkili olmasının olası yeni bir facianın eşiğinden dönülmesini sağladığını belirti. Alevlerin Milli Park sahası dışında kalan Yalova Köyü yakınlarındaki Akbaş Şehitliği'ne doğru ilerlediğine dikkat çekilerek, “Ancak, korkulan olmadı, alevler burayı teğet geçti. Hava kararıncaya kadar havadan müdahalenin aralıksız olarak sürdüğü çalışmalar sonucunda orman yangını kontrol altına alınıp, söndürüldü. Karadan arazözler ve söndürme işçilerimiz, soğutma çalışmalarını gün ağırıncaya kadar sürdürdü. Yangında 20 hektarlık bir alanın tahrip olduğunu tahmin ediyoruz. Kesin rakam havadan yapılacak incelemeler sonucunda belli olacak” denildi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2008 Perşembe 13:01:54
Güncelleme :19 Haziran 2008 Perşembe 13:22:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?