5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

Değiş-tokuşla can verdiler

İzmir’de iki böbrek hastası takasla yeniden hayat buldu. Torbalı’da oturan Adem Denizhan hasta eşi Hediye’ye uymayan bir böbreğini Çanakkaleli Lütfi Eroğlu’na verdi. Eroğlu’nun ablası Derya Özdemir de Hediye Denizhan’a yaşam oldu.

İZMİR’de donörleri kendilerine şifa olamayan iki böbrek hastası ’takas’la yeniden hayat buldu. İzmir Torbalı’da oturan Hediye Denizhan’ın eşi Adem Denizhan karısına uymayan bir böbreğini Makine Mühendisi Çanakkaleli Lütfi Eroğlu’na verdi.

Eroğlu’nun donörü ablası Derya Özdemir de Hediye Denizhan’a can aşısı oldu. Çapraz nakille yolları İzmir’de Kent Hastanesi’nde kesişen Denizhan ve Eroğlu, organ değiş tokuşuyla yeni bir hayatın mutluluğunu paylaştı, "Yaşamak çok güzel" dedi.

Üç çocuk üç torun sahibi 49 yaşındaki Hediye Denizhan taş yüzünden böbreklerinden oldu. Dört yıl önce böbrek yetmezliğine girip haftanın üç günü diyalize mahkum olan Hediye Denizhan, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin listesine kaydoldu. Yıllarca hem kadavradan bağış hem de çapraz nakil için aday bekledi.

Dört yıl boyunca makineye bağlı yaşamanın büyük sıkıntısını çektiğini, eşi 53 yaşındaki Adem Denizhan daha ilk günden böbreğini vermek istemesine karşın "uyumsuzluk" yüzünden donörü olamadığını belirten Hediye Denizhan, "Böbreklerimden biri taş yüzünden çürüdü, diğerini de doktor hatasından kaybettim. Dört yıl diyalizle yaşamımı sürdürdüm. Makineye mahkum yaşadım. Eşim ilk günden bana böbreğini vermeye hazırdı, ama uygun çıkmadı. Zaten kadavra şansımız çok azdı. Doktorlar çapraz nakil şansı vermişti. İki kez çapraz nakil için aday çıktı ama yine bazı şeyler uymadı, vazgeçildi. Üçüncüsünde şans yüzüme güldü. Eşime ve değiş tokuş yapıp organını aldığım Derya Özdemir’e, doktorlarıma hayatımı borçluyum. Artık makinesiz, eşimle, çocuklarımla, torunlarımla sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorum" diye konuştu.

Zor günler bitti

Çapraz nakille hayat bulan diğer hasta 41 yaşındaki Çanakkaleli Makine Mühendisi Lütfi Eroğlu oldu. 1989 yılında böbrek yetmezliği gelişen, 1992’de Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde babası Ahmet Eroğlu’ndan alınan bir böbreğin nakledildiği Lütfi Eroğlu, 2001’de yeniden başa döndü.

12 yılın sonunda vücudu baba böbreğini reddeden Lütfi Eroğlu, bu sürede evinde karın diyalizi yaparak yaşamını sürdürdü. Hediye Denizhan gibi vericisi olup nakil için uygun bulunmayan bir çocuk babası Lütfi Eroğlu da çaresizlik yaşadı. Ablası bir çocuk annesi 47 yaşındaki Derya Özdemir’in hayat vermek istediği Lütfi Eroğlu çareyi ’çapraz nakil’de buldu. Özel Kent Hastanesi’nde Eroğlu ve Denizhan’ın vericileri değiş tokuşa uygun bulundu. Nitekim Doç. Dr. Serdar Kaçar başkanlığındaki ekip çapraz nakli gerçekleştirdi. Adem Denizhan’ın böbreği Lütfi Eroğlu’na, Derya Özdemir’in bir böbreği ise Hediye Denizhan’a nakledildi.

Dr. Kaçar, "Hastalarımızın durumu iyi, serviste tedavileri sürüyor" derken, çapraz naklin bir araya getirdiği Eroğlu ve Denizhan, yeni bir hayatın kendilerini beklediğini söyledi. İki hasta da çok mutlu olduklarını, bir an önce iyileşip evlerine dönmeyi, çocuklarına kavuşmayı istediklerini kaydetti.

Hürriyet Ege
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2008 Çarşamba 14:58:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?