6
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇANAKKALE

Destan, Hicaz'da yazıldı iddiası

Mehmet Akif Ersoy’un ünlü Çanakkale Destanı’nı Berlin’de yazdığı yönündeki iddiaları reddeden Çanakkaleli araştırmacı-yazar Cemalettin Yıldız, şiirin Hicaz’da El Muazzam Tren İstasyonu’nda yazılmaya başlandığını söyledi.

Araştırmacı-yazar Latif Çelik’in bazı basın-yayın organlarında çıkan "Çanakkale Destanı Berlin’de yazıldı" şeklindeki görüşlerine katılmadığını belirten Cemalettin Yıldız, "Bu konuda benim de yıllar süren bir araştırmam var. Medine’de yıllarca Hilal-ı Ahmer (Kızılay) görevlisi olarak çalışan Feridun Kandemir’in kaleme aldığı, ’Peygamberimizin Gölgesinde Son Türkler’ isimli kitabının 287. sayfasında; Enver Paşa’dan 9 Ocak 1916 tarihinde Çanakkale’de zafer kazanıldığını öğrenen Mehmet Akif’in, ’Allah’ım! Bu aciz kuluna bu destanı yazmak imkanını bahşet. Bu ulvi vazifeyi nasip et. Sonra canımı al Yarabbi’ diye dua ettiği yazıyor. Bunu da Hicaz’daki El Muazzam İstasyonu’nda söylüyor. Bunun dışında tarihçi Cemal Kutay’ın ’Necid Çöllerinde Mehmet Akif’ isimli kitabının 113. sayfasında da aynı ifadeler var. Çanakkale Destanı, 20 Ocak 1915 tarihinde Berlin’de Conrad Oteli’nde değil, 9 Ocak 1916 tarihinde Hicaz’da yazılmaya başlanmıştır" dedi.

Mehmet Akif’in, Çanakkale şehitlerine hitaben yazdığı bu destanı, 20 Ağustos 1915 tarihinde Sebil-ür Reşad mecmuasında yayınladığının da doğru olmadığını savunan Yıldız, "Bu kesinlikle doğru değil. Araştırmacı- yazar Ömer Çakır’ın ’Türk Şiirinde Çanakkale Muharebeleri’ isimli kitabının 311. sayfasında; Mehmet Akif’in bu şiiri ilk kez 10 Temmuz 1340, yani 23 Temmuz 1924 tarihinde aynı dergide yayınladığı açıkça görülüyor. Bu şiiri yazdıktan 9 yıl sonra yayınlamasının asıl sebebi, Mehmet Akif’in paraya önem vermemesi. Çünkü o yıllarda Çanakkale ile ilgili şiirler büyük para ediyordu. Mehmet Akif ise paraya hiç önem vermediği için aynen İstiklal Marşı’nın yazılmasında olduğu gibi bu şiiri yıllarca yayınlatmadı. 9 yıl sonra ise para almadan bu şiiri kendi dergisinde yayınlattı" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2005 Cumartesi 20:00:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?