5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

Kendi elektriklerini üretiyorlar

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Balabanlı köyünde bazı aileler, temiz bir çevre oluşturulması ve ekolojik dengenin korunmasına katkıda bulunmak amacıyla güneş ve rüzgar enerjisini kullanarak, kendi elektriklerini üretiyorlar.

Köy sakinlerinden Ali Akdamar, evlerinin yer aldığı Balabanlı köyünün biraz dışındaki bölgede, elektrik tesisatı bulunmadığını söyledi. Buna karşın, yetkililere başvurarak, tesisatın kurulması yönünde talepte bulunmadıklarını dile getiren Akdamar, “temiz çevreye katkıda bulunmak için doğal kaynak olan güneşi ve rüzgar enerjisini kullanarak elektrik üretip, ihtiyacımızı kendi kendimize karşılamaya karar verdik” dedi.

Elektrik ihtiyacının karşılanması için gerekli olan güneş panelleri ve rüzgar sisteminin kurulmasının yaklaşık 20 bin YTL'ye mal olduğunu anlatan Akdamar, birçok ülkede kullanılan bu sistemin maliyetinin, çok sayıda kişi tarafından talep edilmesi halinde daha da azalacağını vurguladı.

Akdamar, doğal kaynakların, gereksiz yere tüketilmek yerine sadece ihtiyaçların karşılanmasında kullanılması gerektiğine değinerek, küresel ısınma nedeniyle yaşanan olumsuzlukların önüne geçmek amacıyla herkesin üzerine düşen görevi yerine getirip, temiz çevreye katkıda bulunmasının önemine işaret etti.

“YAŞAMIMIZI EKONOMİKLEŞTİRDİK”

Hüseyin Kanarya da 8 senedir yaşadıkları Balabanlı köyünde ilk zamanlar mum kullandıklarını, çamaşırlarını elde yıkadıklarını belirterek, “sonra Ali Beyin önerisiyle biz de elektrik ihtiyacımızı doğal kaynakları kullanarak karşılamaya karar verdik” dedi.

Yaklaşık 6 yıldır kendi elektriklerini ürettiklerini anlatan Kanarya, güneş panellerinden ve rüzgardan gelen enerjinin akülere dolduğunu, buradan da buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, ütü gibi tüm elektrikli aletleri çalıştırdıklarını ifade etti.

Kanarya, güneş ışınlarından ve rüzgar enerjisinden üretilen elektriği kullanırken herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarına dikkati çekerek, şöyle konuştu:  “Bilakis her şeyi ekonomik kullanmaya, bir başka deyişle yaşamımızı ekonomikleştirmeye başladık. Aynı zamanda enerji üretiminde doğal kaynakları kullanarak, temiz çevreye katkıda bulunduk. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Umarız tüm insanlar, doğanın bize sunduğu bu nimetlerden yararlanır ve gelecek nesillere daha güzel ve temiz bir dünya bırakırız.”

AA
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2008 Perşembe 15:21:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?