2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇANAKKALE

'O hoca'dan Gökhan'a cevap

Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü son sınıf öğrencileri tarafından gerçekleştirilen “Çanakkale Survey” adlı araştırmayı yöneten Sosyoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ünal Bilir, Çanakkale Belediye Başkanlığı tarafından kendisi için yapılan açıklamaya tepki göstererek, “Belediyenin açıklaması, şahsıma yönelik olarak yürütülen siyasi nitelikli linç kampanyasının başarısızlığa uğradığının teyidinden başka bir şey değil” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Ünal Bilir, yaptıkları kamuoyu araştırmasında en beğenilmeyen kurum olarak “Çanakkale Belediyesi”nin çıkması üzerine kendisine yönelik siyesi nitelikli linç kampanyası uygulandığını belirterek, “Gerek Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın daha önce şahsıma yönelik sarf ettiği “o hoca” şeklindeki sözü, gerekse belediyenin yaptığı açıklamadaki genel üslup diplomatik nezaketsizliğin bir timsali. Böylesine kamuoyu araştırmaları kamuoyu ile paylaşılmak üzere yapılır. Biz de bir kamuoyu araştırması yaptık, kamuoyu ile paylaştık, paylaşmaya da devam edeceğiz. Araştırma sonuçlarını koltuğumuzun altına alıp, belediyenin kapısına koşacak değildik” dedi. “Söz konusu belediye açıklamasının aslı astarı olmayan bazı varsayımlar üzerinden kendisini yıpratmak amacıyla kurgulanmış bir metin olduğunu” belirten Ünal Bilir, “Araştırmanın sonuçları da benim söylediklerim de ortada. Bunlara bir itirazı olan varsa, meydana çıksın ve benimle demokratik koşullarda kozunu paylaşsın” dedi. Çanakkale Belediyesi tarafından yapılan açıklamanın zorlama ve kamuoyunun dikkatini başka yere çekme amacıyla yapılmış bir açıklama olduğunu belirten Ünal Bilir, “Artık bundan sonra zorunlu olmadıkça, bu tür mesnetsiz açıklama ve yorumlara yanıt verme zahmetine katlanmayacağım. Onlar bizi tartışadursun, biz araştırmalarımızı yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu..

Çanakkale Belediye Başkanlığı’nın açıklamasında geçen, “kent halkı da her beş yılda bir yerel yönetimin performansını ölçüyor, iradesini o yönde kullanıyor. Çanakkale'de 2004 ve 2009 yerel seçimlerinde bu irade Cumhuriyet Halk Partisi adayı Ülgür GÖKHAN' dan yana kullanılmıştır” şeklindeki ifadelere de değinen Sosyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ünal Bilir, “Katılımcı ve çoğulcu demokrasilerde halkın iradesi sadece dört beş yılda bir yapılan seçimlerde değil, her gün tecelli eder. Halk belirli aralıklarla seçtiği yöneticileri her gün denetleme ve eleştirme hakkına sahiptir” şeklinde konuştu. Söz konusu açıklamadaki “Üniversitemizin ilgili bölümünün, kentimizin gündemi hakkında araştırmalar yapması ve bunları paylaşmasında yadırganacak hiçbir durum söz konusu değildir, bu gereklidir” şeklindeki sözlere dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Ünal Bilir, “Araştırmamıza yönelik başlangıçta adeta topyekün bir taarruz başlatanların geç de olsa bu gerçeğin farkına varmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bizim duruşumuzda ise başlangıçtan beri milim sapma veya değişiklik olmadı” dedi.

Araştırma sonuçlarını kamuoyuna duyururken yaptığı açıklamada “Eleştirinin varlığından değil, tam tersine yokluğundan kaygı duyarım” dediğini anımsatan Sosyoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ünal Bilir “Sözlerimizi çarpıtmadan, bize iftira atmadan yapılan her türlü eleştiri için bu eleştiri sahiplerine teşekkür ediyoruz. Zaten biz eleştirilsin diye, bu araştırmayı kamuoyu ile paylaştık. Ancak araştırmamızla ilgili kamuoyunda yanlış algı oluşturmak amacıyla, profesyonel şekilde hazırlandığı aşikâr olan bir kampanyaya da tanık olduk. Araştırmamızı siyasi bir renge boyamak için elinden gelen çabayı gösterenlerin, bize bilimsel etik dersi vermeye kalkanların bilmesi gereken şu: Bilimsel araştırma sonuçlarına gösterilen bu tahammülsüzlük, Homeros’a esin kaynağı olmuş; Aristo’yu bağrına basmış bu topraklara, bu aydınlık iklime hiç yakışmıyor” şeklinde konuştu.
“Gencecik insanların özveriyle, harçlıklarını son kuruşuna kadar harcayarak yaptıkları bir anketin tarafsız sonuçlarına gösterilen tahammülsüzlük çağdaşlık ve modernlik çabası içinde olan bir kente hiç yakışmıyor” diyen Sosyoloji Bölümü Başkanı Bilir, “Araştırmalarımız sürecek ve tabu olarak gördüğümüz bir konu da yok. Saygıdeğer ve mümtaz Çanakkale halkının sorunlarını belirlemeye, düşüncelerine tercüman olmaya devam edeceğiz ” dedi.

Son olarak Çanakkale Belediye Başkanlığı’na ait söz konusu açıklamada geçen “gülünç ve eğlenceli gibi yakıştırmalar yapan bir bilim insanın ruh halini de kamuoyunun takdirine sunuyoruz” şeklindeki ifadelere değinen Yrd. Doç. Dr. Ünal Bilir, “Allah’a şükür, ruh halimiz de keyfimiz de yerinde. Kamuoyuna havale edilecek bir şey varsa, o da benim ruh halim değil bu tür lafları edenlerin yakışıksız ve nezaketsiz üslubudur” dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2011 Çarşamba 18:19:04
Güncelleme :9 Kasım 2011 Çarşamba 16:45:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?