5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

Yadigar-ı Zafer kültür merkezi oldu

Çanakkale Savaşları sırasında Cevat Paşa tarafından Eceabat İlçesi’ne bağlı Yalova Köyü’ne yaptırılan tarihi okul, kaymakamlıkça restore ettirilerek kültür merkezi haline getirildi.

Çanakkale Cephesi’ne 9 Ağustos 1914’te Çanakkale Boğazı Müstahkem Mevki Komutanı olarak atanan ve 9 Ocak 1916 tarihine kadar bölgede değişik görevler üstlenen Cevat Paşa’nın, Eceabat İlçesi’ne bağlı Yalova Köyü’nde 1915 yılında savaş devam ederken, köy çocuklarının isteği üzerine yaptırdığı ve Yadigar-ı Zafer İlkokulu adını alan tarihi yapı 93 yıl sonra kültür merkezi olarak hizmete açıldı.

Cevat Paşa’dan yadigar kalan okul, 1948 Aralık ayında yangından etkilendi, 1963 yılında ise depremde hasar gördü. Küçük onarımlarla ayakta kalmayı başaran okul Eceabat Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği bütçesinden ayrılan 100 bin YTL ile restore edildi. 2007 yılında başlanan restorasyon çalışmaları bir yılda tamamlandı. "Cevat Paşa’nın Zafer Okulu" adı verilen kültür merkezinin içinde Çanakkale Savaşları’nın hatıraları sergilenmeye başlandı.

Cevat Paşa Zafer Okulu’nun açılışı nedeniyle düzenlenen törende konuşan Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, Cevat Paşa’dan yadigar kalan okulun yaşatılmasının çok önemli olduğunu belirterek, "Memleketimizin bu hatıralarını canlı tutmamız lazım" dedi.

Daha sonra Vali Orhan Kırlı, Eceabat Kaymakamı Muhterem İnce, AKP Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş ile Müjdat Kuşku hep birlikte kurdeleyi keserek açılışı gerçekleştirdi

Hürriyet Ege
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2008 Pazartesi 18:52:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?