3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

150 milyon dolarlık teklif

Ortaköy'deki Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalılarına, Singapurlu bir şirket 150 milyon dolar teklif etti. Satış gerçekleşirse yalılar otele dönüştürülecek.

İstanbul'un en güzel yalıları arasında bulunan Ortaköy'deki Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalıları, yabancıların iştahını kabarttı. Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu iken 5 yıl önce şaibeli bir yangınla kül olan Fehime Sultan Yalısı, o günden bu yana metruk bir haldeydi. Buranın az ilerisinde yer alan Hatice Sultan Yalısı ise uzun yıllar boyunca Yüzme İhtisas Kulübü'ne evsahipliği yapmıştı.

SAHİBİ MURDOCH'A ÇOK YAKIN
Şimdi, Singapur merkezli Amanresorts International Pte. Ltd. şirketi her 2 yalıya da talip oldu. Şirketin sahibi Adrian Zecha, ünlü medya patronu Rupert Murdoch'a yakınlığıyla tanınıyor. Buraları butik otel yapmayı planlayan Zecha'nın önerdiği rakam ise 150 milyon dolar. Yalılarla ilgili nihai kararı, İl Genel Meclisi verecek. Sultan Abdülmecid dönemine ait yalılar için karar, Nisan'da çıkacak.

Aslına sadık kalınacak
Fehime Sultan Yalısı, şaibeli yangından sonra bu hale geldi. Bahçesi otopark olarak kullanılan yalı, yanındaki Hatice Sultan Yalısıyla otel yapılırsa aslına uygun restore edilecek.

Boğaz'ın sultanlarına yabancı damat!

Ortaköy'deki Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalılarına talip çıktı Amanresorts şirketi, 2 yalıyı otel yapmak için 150 milyon $ verdi.

İstanbul Ortaköy'deki Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu, yani asıl adıyla Fehime Sultan Yalısı, Temmuz 2002'de çıkan şaibeli yangında kül olmuş, bu olay 'sabotaj' kuşkusunu gündeme getirmişti. Fehime Sultan Yalısı'nın hemen yanında bulunan ve Yüzme İhtisas Kulübü'ne kiraya verilen Hatice Sultan Yalısı da uzun tartışmaların ardından devletin idaresine bırakılmıştı.

Böylece hem konumu hem de tarihi itibarıyla paha biçilemeyen yalıların akıbeti, yeni projeler beklemeye başladı. Geçtiğimiz günlerde, Singapur'da oteller zinciri sahibi olan Amanresorts International Pte. Ltd. şirketinin 2 yalı için toplam 150 milyon dolar önerdiği ve buralara butik oteller inşa etmek istediği ortaya çıktı. İstanbul Valiliği il Genel Meclisi, söz konusu şirketin kendilerine başvurduğunu, bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin istendiğini açıkladı. Bakanlık ise yalıların satılmasını onaylamadı ve kiralanarak restore edilmesine izin verdi. Bunun üzerine, İl Genel Meclisi bu isteği kabul etti.

Takvim
Yayın Tarihi : 28 Mart 2008 Cuma 08:17:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?