4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

5.Dünya Su Forumu toplantısı

5. Dünya Su Forumu Koordinatörü Daniel Zimmer, dünya nüfusunun yarısının önümüzdeki 20 yıl içinde su sıkıntısı çekeceğini belirterek, gelecekte su sıkıntısının savaş nedenlerinden biri olabileceğini dile getirdi. 

Dünya su gündemini İstanbul'a taşıyacak olan en büyük organizasyonlardan 5. Dünya Su Forumu için düzenlenen bilgilendirme toplantısında dünyadaki su sıkıntısıyla ilgili değerlendirmeler yapıldı. Devlet Su İşleri (DSİ) 14. Bölge Müdürlüğü'nde yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan 5. Dünya Su Forumu Koordinatörü Daniel Zimmer, "Su hayatımızın, kültürümüzün, ekonomimizin bir parçası, su kaynakları çok büyük baskı altında bulunuyor. Dünyanın bu sorunu halletmesinde Türkiye'nin önemli bir rolü olacaktır, dünyanın üçte biri şuan susuzluk çekiyor ve gelecekte daha da kötüye gidecek. Önümüzdeki 20 sene içinde dünya nüfusunun yarısının su sıkıntısı çekmesi bekleniyor" dedi.
 
Dünyada 2.6 milyon kişinin temiz suya ulaşamadığını belirten Zimmer, düzenlenecek forumlarla yeni bir hareket başlatmak ve su sorununa yeni çözümler aramak gerektiğini vurguladı. Forumun Türkiye'de düzenlenmesinde 2 önemli faktör olduğunu söyleyen Daniel Zimmer, "Türkiye birçok ülke arasından seçildi, bunlardan 1. nedeni ülkenin hazırlıklarındaki kalitesi. 2. neden ise Türkiye çok önemli bir yere sahip. Türkiye'de su politikaları çok önemli" diye konuştu. 

Türkiye'den de birçok firmanın katıldığı toplantda Zimmer, suyun gelecekte çok daha değerli olacağını ve devletler arasında çıkabilecek savaşların nedenlerinden birisi olabileceğini belirtti. Zimmer, "Suyun savaştan çok barış teması olması gerekiyor, eğer biz doğrusunu yapabilirsek su savaştan daha çok barış sebebi olur" şeklinde konuştu. 

Dünyadaki su sıkıntısı konusunda karamsar bir tablo çizen Zimmer, Türkiye için ise daha rahatlatıcı açıklamalarda bulundu. Zimmer, "Türkiye'nin hala çok suyu var, dünyanın diğer yerlerine göre Türkiye'de böyle bir savaşın olacağını zannetmiyorum. Gelecekteki 10 sene içinde su öncelikle yiyecek üretiminde sonra enerji üretimi için kullanılmalı" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2008 Çarşamba 15:25:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?