2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Adalar'ın doğal gaz rüyası gerçekleşti

Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden, denizden 9 bin 540 metre boru geçirilerek doğal gaza kavuşturulan Adalar’ın "bir rüyasının" gerçekleştiğini belirterek, "Doğal gaz, Adalar’ın sosyal ve ekonomik yapısını tamamen değiştirecek" dedi. 

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Özden, Türkiye’de ilk kez uygulanan bir sistemle Adalar’a doğal gazın getirildiğini ve geçen Şubat ayında kullanılmaya başlandığını bildirdi. Türkiye’de ilk kez deniz geçilerek doğal gaz verilmesi hizmetinin Adalar’da gerçekleştirildiğini belirten Özden, şöyle konuştu:"Doğal gaz, Adalar’ın rüyasıydı. Yıllardır konuşulan ama gerçekleştirilemeyen bir olaydı. Biz bu rüyamızı Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş’a anlattığımızda çok ilgilendi. Kolay değil tabii ki, Adalar’a denizi geçip gelecekti. İGDAŞ’ın bugüne kadar böyle bir çalışması da yoktu. Türkiye’de böyle bir çalışma da yapılmadı. Yani bir deniz geçerek bir adaya doğal gaz getirmek ve yakmak, çok ciddi ve değişik bir olaydı. İGDAŞ için de çok önemli bir olaydı. İGDAŞ da burada bir ilki gerçekleştirdi. Yani denizi geçerek karşıdan, Dragos’tan Adalar’a doğal gazı getirdi." 

Özden, doğal gaz abone sayısının her geçen gün arttığını ifade ederek, "Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’da kullanılmakta olan doğal gaz, Adalar’ın sosyal ve ekonomik yapısını tamamen değiştirecek, Adalar’ı dünya turizminde çok önemli bir yere getirecek nitelikte" dedi. 

Bir evde yıllık enerji tüketiminin maliyetinin 6-7 bin YTL olduğunu, doğal gaz sayesinde bu maliyetin bin YTL’ye düştüğünü ifade eden Özden, "Böyle inanılmaz bir rakam ve bir de tabii ki temiz bir yakıt. Evlerimizde kadınlarımız, annelerimiz eskisi gibi sobalarla, küllerle, kömürlerle boğuşmuyorlar. Adanın havası temizdi, daha temiz oldu" diye konuştu. Özden, doğal gazın büyük otellerde ve kurumlarda, kuruluşlarda kullanılmasının Adalar’da turizme de büyük katkı sağlayacağına işaret ederek, şunları kaydetti: 

"Yaz ve kış ayları olarak değerlendirdiğimizde Adalılar, kış aylarında doğal gazlı evlerine gelip gayet rahat en azından hafta sonlarını geçirebilecekler ve istedikleri kadar kalabilecekler. Bu açıdan bakıldığında da Adalar’a kazandıracağı büyük ivmeyi ve sirkülasyonu görmemek mümkün değil. Doğal gazı Adalar için tarihi bir olay olarak nitelendirebiliriz." İGDAŞ’ın "Off-Shore Projesi" ile doğal gaz hattını karadan denize, denizden tekrar karaya ulaştırdığını dile getiren Özden, doğal gaz şebekesinin Kartal Dragos’tan önce Büyükada’ya, sonra sırasıyla Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’ya uzandığını kaydetti.

SU BORULARI YENİLENDİ
Bu arada yaklaşan yaz sezonu öncesinde Adalar’da altyapı çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Özden, İSKİ’nin çalışmalarıyla 4 adada yağmur suyu, içme suyu ve atık su borularının tamamının değiştiğini bildirdi. Boruların değiştirilmesinin ardından asfaltlama çalışmasına geçildiğini ifade eden Özden, eski boruların bir kısmında kanserojen madde içeren asbeste rastlandığını söyledi. 

Özden, asfaltlama çalışmalarının da Mayıs ayının ortalarında tamamlanacağını belirterek, bu iş için yaklaşık 60 milyon YTL’ye yakın bir yatırım yapıldığını belirtti.

HEDEF 20 BİN DOĞAL GAZ ABONESİ
İGDAŞ’ın verilerine göre ise doğal gaz için Kartal Dragos’tan Büyükada’ya 3 bin 900 metre, Büyükada’dan Heybeliada’ya bin 710 metre, Heybeliada’dan Burgazada’ya bin 670 metre, Burgazada’dan Kınalıada’ya 2 bin 260 metre olmak üzere toplam 9 bin 540 metre boru denizden geçirildi. 

Şubat 2007’de doğal gaz verilmeye başlanan Adalar’daki toplam abone sayısı şu an için 2 bin 66. Hedeflenen abone sayısı ise yaklaşık 20 bin.
AA
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2007 Salı 14:34:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?