3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Amerika Birleşik Dans Devletleri!

Kendilerini “Amerika’nın kültür elçisi” olarak tanımlayan Alvin Ailey Amerikan Dans Tiyatrosu, ülkelerindeki dans çeşitliliğini önceki akşam İstanbul’da, etkileyici bir uyumla sergiledi. Farklı dönemlerin koreografileri, farklı müzik türleri ve danslarla sahneye kondu

Kuruluşunun 50. yılını kutlayan ve bu nedenle dünya turnesine çıkan Alvin Ailey Amerikan Dans Tiyatrosu’nu bazılarımız turnenin ilk durağı olan İsrail’den gelen bir haberle duyduk. Grubun üyelerinden Abdurrahim Jackson geçen hafta, havaalanında sorgulanmış, ardından da dansçı olduğunu kanıtlaması için ‘oracıkta birkaç figür göstermesi’ için zorlanmıştı... 

Ancak anlaşılan topluluğun methini çok önceden duyan yüzlerce kişi vardı ki, biletleri 130, 90, 45 ve öğrenciler için 20 YTL’den satılan 3 gösteride yerler günler öncesinden kapılmıştı. 

İstanbul’a HSBC Bankası’nın sponsorluğunda, İKSV organizasyonuyla gelen ekibin gösterileri 20.30’da, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’ndaydı. İlk gösteri de çarşamba akşamıydı.

Önce Gece Yaratığı 

Şov, topluluğun kurucusu Alvin Ailey’in 1974 tarihli koreografisi “Night Creature” (Gece Yaratığı) ile başladı. Klasik baleden izler taşıyan koreografiye Duke Ellington’ın caz tınıları eşlik ediyordu. Gösterinin ilerleyen dakikalarında da yapıta dansçıların ‘kalça kıvırmaları’ ve de insana bir neşe veren tavırları eklendi. 

Ardından üç erkek dansçının hünerlerini - ve ne kadar kaslı olduklarını- ortaya koyan “Solo”yu, Sebastian Bach’in Keman Süiti eşliğinde ilgiyle izledik.

Sonra Aşk Hikâyeleri 

“Love Stories” (Aşk Hikâyeleri) ise bambaşka bir dünya sundu izleyiciye... Bir zamanlar TRT’de de gösteriler “Fame/Şöhret” adlı diziden çıkmış gibi görülen, şortlu-taytlı-tenisçi bantlı, rengârenk giysilerle donanmış gençler, bir spor salonunda birbirlerine yeteneklerini göstermeye giriştiler. Stevie Wonder’ın müzikleri eşliğinde dansın en modern örneklerini sergilediler, hip-hop’a bile geçtiler... İzleyenlerin kimi zaman alkışlarıyla, kimi zaman da omuz hareketleriyle eşlik ettiği bu gösteri “Bravo” nidaları eşliğinde ayakta alkışlandı. 

“Revelations”ı (Esinlenmeler) ise kilise müzikleriyle, Afrika tınıları arasında gitti geldi.

Bir modern dans klasiği 

Yine bir Ailey koreografisi olan, bir ‘modern dans klasiği olarak’ dünyanın en çok izlenen gösterilerinden biri sayılan 1960 tarihli Esinlenmeler, izleyiciden de hak ettiği ilgiyi gördü. 

Bu son gösteri bittiğinde izleyiciler dansçıları alkış yağmurunda ıslattı. Çıkışta seyirciyi bambaşka gerçek yağmur ve fırtına bekliyordu. Gösteriye şık ve zarif elbiseleriyle ince topuklu ayakkabılarıyla gelen seyircilerin bir kısmı, çıkışta taksi paylaşmak için birbirleriyle anlaşma yapıyordu. 

Yarım yüzyılı geride bırakan topluluğun dün akşam da bir gösterisi vardı, bu akşam da olacak...

Her gece farklı ekip 

31 kişilik dansçı ekibinden oluşan, farklı gecelerde farklı ekiplerle sahneye çıkan topluluk, İstanbul’un ardından Romanya, Yunanistan, İspanya ve İtalya’nın farklı şehirlerinde gösterilerini sunacak. 

İstanbul seyircisi de bugüne kadar 71 ülkede 21 milyon izleyicinin karşısına çıkan ekibin ‘kapalı gişe sergilenen’ gösterilerinden birine dahil olmanın keyfini sürecek...

Nilay Örnek/ Milliyet
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2008 Cuma 10:35:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?