4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Camiler kamera ile izlenecek

Son günlerde birbiri ardına yakılan camiler artık 24 saat kamera ile izlenecek. Büyükşehir Belediyesi, İstanbul'un 50 cami minaresine son sistem kameralar yerleştiriyor. 24 saat boyunca kayıtta kalacak kameralar camileri koruma altına alacak

İstanbul Üsküdar'da 7 Aralık günü başlayan camii yangınlarındaki sayı önceki gün 19'a ulaştı. Kimliği belirlenemeyen zanlılar tarafından çıkarılan yangınlar tarihi camileri de tehdit eder hale gelirken camileri yakmaya teşebbüs edenlerin hala tespit edilmemiş olması zanlıların yakalanmasını güçleştiriyor. Bu duruma çözüm getiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma, Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEB), cami minarelerine kurulacak hareketli ve uzun mesafeden görüntü elde edebilen kameralarla zanlıları tespit edecek. Kentteki tarihi eserlerin gözetim altında tutulma amacıyla başlatılan sistem tüm adi olayların aydınlatılmasına da hizmet edecek. KUDEB bünyesinde oluşturulan takip merkezi hareketli kameralarla tespit edilen vakaları anında polise iletiliyor. Şu an iki kamera ile yürütülen projede İstanbul'un Sultanahmet, Fatih gibi camileri başta olmak kentin 50 cami minaresine bu sistem kurulacak.


CEM VAKFI: YANGINLAR TESADÜFİ DEĞİL

İstanbul'u denetleyecek kameralar aynı zamanda son teknolojiye sahip. Büyük bir alanı izleyip çok uzak mesafeleri bile fotoğraflayabiliyor. Kamera operatörleri sistemin başında 24 saat nöbet tutuyor ve bölgeyi karış karış tarıyor. Kameralar ile tarihî eserlerdeki en ufak ayrıntılar bile görülebiliyor. Süleymaniye'de bulunan KUDEB, ilk iki kamerayla bu bölgeleri denetlemeye başladı.

Öte yandan, Cem Vakfı Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Camilerde çıkan yangınların tesadüfi bir olay olarak açıklanamayacağını" ve "Türkiye'nin birlik ve barışına kastedenlerin bir oyun tezgahladığı yönünde kuşku duyulduğu" belirtildi.

Cuma namazını dışarıda kıldılar

Birbiri ardına meydana gelen 19 cami yangınının failleri bulunamazken, yangın sonrası kullanılamaz hale gelen Küçükbakkalköy Medine Mescidi Camii'nin cemaati dün cuma namazını dışarıda kıldı. Cuma namazından önce ise cemaate Kadıköy Müftüsü Avni Şahin'in vaazı dinletildi. Camilere yönelik kundaklama olaylarına değinen Şahin, camilerin

Kabe'nin şubeleri olduğunu söyledi. Cami imamı Müslüm Demir ise Cuma hutbesinde, camiye saldıranların müspet ailelerden gelmeyenler olduklarını ifade ederek "Allah'ın hükmü sadece mazlumların değil zalimlerin de üzerindedir. Camileri yakanların iyi aile terbiyesi almayan insanlar olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Yeni Şafak
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2008 Cumartesi 19:49:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?