1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Carlton Oteli arsası 3. kez satışa çıkıyor

TMSF, Eski Carlton Oteli arsasını 22 Mayıs'ta tekrar satışa çıkaracak. 3 Nisan ve 10 Nisan 2007'de iki kez açık artırmaya çıkarılan ancak alıcı bulmayan arsanın muhammen bedeli yaklaşık 50 milyon YTL olarak belirlendi. Arsa üzerinde İş Bankası, Garanti Bankası ile Etibank'ın 96 milyon YTL tutarında ipotekleri bulunuyor. İhalede verilen tekliflerin ipotek bedelini ve satış masraflarını aşması gerekiyor. 

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Toprak Grubu'na ait, eski Carlton Oteli arsasını 22 Mayıs 2007 Salı günü TMSF Binası'nda yer alan Konferans Salonu'nda saat 11:00'da tekrar satışa çıkaracak. 4 parselinin birlikte satılacağı arsanın muhammen bedeli 49 milyon 562 bin 613 YTL olarak belirlendi. Arsa üzerinde İş Bankası, Garanti Bankası ve Etibank'ın toplam 96 milyon YTL tutarında ipotekleri bulunuyor. İhalede verilen tekliflerin 96 milyon YTL ipotek bedelini ve yaklaşık 165 bin YTL civarında olan satış masraflarını aşması gerekiyor. 

Köybaşı caddesi, Yeniköy mahallesi, Sarıyer - İstanbul adresinde bulunan ve 4 parselden oluşan gayrimenkuller; Sarıyer Yeniköy'de, Sait Halim Paşa Yalısı yanında yer alıyor. İstanbul Boğazı boyunca uzanan sahil yolu ile ulaşımı olan ve toplam arsa alanı 6 bin 674 metrekare olan gayrimenkulün çevresinde Sait Halim Paşa Yalısı'nın yanısıra Ayanikola Kilisesi ve bitişik nizam konutlar bulunuyor.
Gayrimenkuller, muhammen değerlerinin yüzde 75'inden az olmamak üzere ipotek bedeli ve satış masraflarını geçmesi şartıyla en çok artırana ihale edilecek. Verilen bedel, muhammen değerin yüzde 75'inden az olur ya da hiç alıcı çıkmazsa, ikinci satış 29 Mayıs 2007 Salı günü aynı adres ve saatte gerçekleştirilecek. 

İhaleye katılabilmek için muhammen bedelin % 7,5'i olan 3 milyon 717 bin 196 YTL nakit teminatın, Fon'un Vakıfbank Esentepe Şubesi'ndeki 2002621 YTL hesabına yatırılması gerekiyor. Bankalardan alınmış kesin ve süresiz teminat mektubu, T.C. Devlet Tahvilleri, T.C. Hazine Bonoları veya T.C. Hazine kefaletini içeren tahviller de teminat olarak kabul edilecek. (T.C. Devlet Tahvilleri, T.C. Hazine Bonoları veya T.C. Hazine kefaletini içeren tahviller, yüzde 15 noksanı ile değerlendirilecek) Teminatın yatırıldığını gösteren dekontun en geç satış günü, satış saatine kadar Satış Komisyonu'na teslim edilmesi gerekiyor. Satışa konu gayrimenkul, 3 Nisan 2007 ve 10 Nisan 2007 tarihlerinde iki kez açık artırmaya çıkarıldı, ancak satış gerçekleşmedi. 49 milyon 562 bin 613 YTL muhammen bedel ile açılan 3 Nisan ihalesinde katılımcı olmaması nedeniyle ihale iptal edilmişti. 

10 Nisan'da yapılan ikinci ihalede ise tapu kaydında İş Bankası, Garanti Bankası A.Ş. ve Etibank A.Ş. lehine işlenilmiş toplam 96 milyon YTL ipotek bulunması nedeniyle 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 94 üncü maddesi ve ihale şartnamesinin ortak hükümler bölümünün dördüncü maddesi dikkate alınarak, ihalenin açılış bedeli, rüçhanlı alacaklılar ve satış masrafları dikkate alınarak ihale 96 milyon 33 bin YTL ile açılmıştı. Ancak bu sürpriz gelişme karşısında teminat yatıran katılımcılar İnşaatçı Gökhan Yeşilkaya ve Derici sanayicisi Tevfik Çelikoğlu'nun teklif sunmamaları ile ihale yine satış yapılmayarak kapatılmıştı. 

10 Nisan ihalesinde satış komisyonu başkanlığı yapan TMSF Tahsilat Dairesi Başkanı Fethi Çalık ihalenin 15 gün sonra yeniden yapılacağını; arsayı fon kuruluna arz edeceklerini ve eğer fon kurulu almak isterse arsanın TMSF'de kalacağını söylemişti. Çalık, diğer bir seçeneğin ise arsanın 4 parsele ayrılarak satılması olduğunu belirtmişti. Carlton Oteli arazisinin eski sahibi Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Halis Toprak 3 Nisan'da yapılan ihale sırasında gazetelere ilan vererek arsanın Boğaz öngörünümlü olduğu için İETT arsası ve Karayolları arazisinden daha değerli olduğunu öne sürmüştü. 

Londra'daki malikânesinin metrekaresini 35, Cannes'daki evininin metrekaresini ise 46 bin dolardan sattığını belirten Toprak, bu arsanın metrekaresi 50 bin dolardan satılabileceğini iddia etmişti. Toprak, ilanda arsaya ilişkin şu değerlendirmede bulunmuştu: "Buraya 40 bin metrekare inşaat yapılırsa metrekaresi 30 bin dolara satılır,1.2 milyar dolar eder. 50 bin dolardan satılırsa değeri 2 milyar dolar olur. Toplam inşaat maliyeti ise en fazla 50 milyon dolardır". Üzerinde otel yapma izni bulunan Boğaz kıyısındaki arsayı, Toprakbank'ın eski sahibi Halis Toprak'ın Londra'daki evini 93 milyon dolara satın alan dünyaca ünlü milyarder Rus işadamı ve Chelsea futbol kulübünün sahibi Roman Abramoviç'in de satın almak istediği iddia edilmişti. 

Daha önce Turban Turizm A.Ş'ye ait olan Carlton Oteli arsası, 2000 yılı başında 15 milyon 600 bin dolara, Toprak Seramik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ne satılmıştı.
iha
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2007 Cumartesi 14:24:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?