1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Çemberlitaş'ı tramvay yıkıyor

Altındaki gizli hazineyle gündeme gelen Çemberlitaş, yakınından geçen tramvayın titreşimiyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Sütunun mermer kaidesinin 5 yılda 35 santim batıya kaydığı tespit edildi.

Hz. İsa'ya ait kutsal hazinenin altında bulunulduğuna inanılan Çemberlitaş, yakınından geçen travmvayın titreşimlerine maruz kalınca yıkılma tehlikesi gündeme geldi. 2002'de 'yıkılıyor' raporu verilince raylara titreşimi önleyici kauçuk yerleştirildi. Ancak sütunun mermer kaidesi 5 yılda 35 santim batıya kaydı. Anıtlar ve Müzeler Müdürlüğü Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı Müdür Yardımcısı Güven Gökçe, 2002 yılında beledi-yeye sunduğu raporda, sütunun yanındaki tramvay yolunda, araç geçerken oluşan titreşimlerin taşlara zararlı olduğunu, titreşimin yok edilmesi veya en aza indirilmesi için önlem düşünülmesi gerektiğini belirtti. İ

stanbul Büyükşehir Belediyesi'nden konuyla ilgili olarak Yeni Şafak'a yapılan açıklamada, zemin için titreşim ölçüm çalışmaları yapıldığı ve titreşimleri azaltmak amacıyla ray altına özel titreşim azaltıcı bağlantı elemanları döşendiği bu çalışma sonucunda tramvayın geçtiği güzergahtaki Çemberlitaş'ın titreşimden et-kilenmediği ifade edildi.

Tarihsel kaynaklara göre 324-328'de Konstantinus döneminde inşa edilen sütün, daha sonra 1143-1180'li yıllar arasında yaşanan bir kasırga nedeniyle ağır hasar aldı. Dönemin imparatoru Manuel Comnenos tarafından tekrar yenilenen kule, ilk yapıldığı zamanki şekline göre biraz değiştirildi. Manuel Comnenos, sütunun gövde kısmına "Doğanın tahrip ettiği bu yapıyı aziz Manuel yeniletti" yazdırdı. Eser 1700'lü yıllarda Osmanlı döneminde bugünkü son şeklini aldı.

Yeni Şafak
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2007 Cuma 13:31:51
Güncelleme :21 Aralık 2007 Cuma 13:36:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?