4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Deniz taksi ilaç oldu

Arapsaçına dönen İstanbul trafiğine iki ay önce İDO tarafından yeni bir alternatif sunuldu: Deniz Taksi...

Bir saatlik yolu artık denizden 10 dakikada almak mümkün. İki ayda altı bin yolcu taşıyan ve 27 iskele arasında sefer yapan deniz taksiyi en çok iş adamları, hastalarına yetişmeye çalışan doktorlar, derslerine geç kalan öğrenciler kullanıyor.

İstanbul’da trafiğe çıkan araç sayısı her geçen gün artıyor. Toplu taşıma araçları, tramvay, metrobüs, metro hatları artırılarak çözüm bulunmaya çalışılsa da nafile... Her sabah trafik yine kördüğüm oluyor. Durum böyle olunca İstanbul’da, alternatifler arasına yeni katılan deniz taksiyi denemeden olmazdı. Ama daha deniz taksiyi nasıl çağıracağımı bile bilmiyordum... Önce müşteri hizmetlerini aradım ve Ortaköy’den Bebek’e gitmek için bir taksi talep ettim. Çünkü iskelede gördüğüm bir deniz taksiye rezarvasyon yaptırmadan binmek mümkün değilmiş. 12’ de yaptığım telefon görüşmesinden 15 dakika sonra evimden çıktım, Ortaköy İskelesi’ne gittiğimde taksi beni bekliyordu. İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) A.Ş’ye bağlı deniz taksileri işleten Teknomar’ın Genel Müdürü Gürkan Çanga ile Bebek’e gitmek üzere yola çıktık...
Deniz taksinin 2 aydır hizmet verdiğini söyleyen Gürkan Bey’le her aracın en fazla 10 yolcu taşıyabileceğini söylüyor. İçeride bir oturma odası havası var. Denizin mavi rengiyle bütünleşen koltuklar gerçekten çok rahat. Adeta kendinizi evinizde hissettiriyor. Pusula, telsiz, dvd, plazma televizyon, kredi kartı pos makinesi ve yazar kasa da deniz taksinin diğer aksesuarları...

İki ayda altı bin yolcu


Böyle bir rahatlık karşısında sormadan edemiyorum... “Herhalde yolcu patlaması yaşanıyordur?” Gürkan Çanga’nın cevabı beni biraz şaşırtıyor doğrusu: “İlk günlerde çok fazla bilinmediği için çok fazla talep yoktu. 2 aydır hizmet veren 4 taksinin müşteri sayısı günde toplam 200 kişiyi buluyor.” Kaba bir hesapla bu da hizmete başladıkları iki aylık sürede 6 bin kişiyi taşıdıklarını gösteriyor. Öyle görünüyor ki bu sayı günden güne daha da artacak.

Yalılara servis var


Deniz taksinin gündüz yolcularını genellikle iş adamları, hastalarına yetişmeye çalışan doktorlar, nikah memurları, işe ve okula geç kalan öğrenciler oluşturuyormuş. Akşam yolcularının başını ise gece kulüplerinin müdavimleri çekiyormuş. En çok kullanılan hatlar ise Ortaköy - Bostancı, Büyükada - Bostancı, Ortaköy - Eminönü, Ortaköy - Çengelköy... Yolcuların en çok tercih ettiği iskele ise Ortaköy. Çanga, deniz taksilerin ara sıra ilginç hikâyelere de sahne olduğunu söylüyor: “Genç bir delikanlı rezervasyon yaptırdığı takside keman eşliğinde nişanlısına evlenme teklif etti. Tabii ki teklifi kabul edildi.”

Deniz taksinin dümenindeki kaptanı görmek neredeyse imkansız... Müşterilerine özel olduklarını hissettirmek için yolcu ile kaptan kabini birbirinden ayrılmış. Küçük bir pencereden yapılan para alışverişi haricinde kaptan ile diyolog kurmak neredeyse imkansız... Ortaköy’den Bebek’e kadar yaptığım yolculuk 9 dakika sürdü. Aynı güzergahtaki bazı yolculuklar trafiğe göre 7 dakikada tamamlanıyormuş. Deniz taksiler istenildiğinde yalılalara da özel servis yapıyor.

Nasıl çağırırım?


444 4 436 arayarak, adınızı, soyadınızı, bineceğiniz ve ineceğiniz iskeleleri belirterek taksi isteyebilirsiniz. Çağrı merkezi, bineceğiniz iskeleye en yakın boş taksiyi sizin için görevlendiriyor.

Nerelerden binebilirim?


Deniz taksi, İDO’nun Şehir Hatları iskelelerinde hizmet veriyor. Şu anda Bakırköy, Bebek, Beykoz, Büyükada, Çengelköy, Eminönü, Kartal, Moda, Ortaköy, Sarıyer, Yeniköy iskelelerinin de aralarında bulunduğu 27 iskeleden yolcu alınıp, bırakılabiliyor. Bu hatlar arasında 4 deniz taksi hizmet veriyor.

Tarife ne kadar?


Deniz taksiler, gündüz 15 YTL’den açılıyor, gidilen her deniz milinde 10 YTL artıyor. Gece ise 20 YTL’den açılıyor ve her deniz mili 15 YTL artarak ücretlendiriliyor. Ödemeler kredi kartı ya da nakit olarak yapılabiliyor.

Kalkış Varış Süre Fiyat


Ortaköy Çengelköy 6 dk. 30 YTL
Bostancı Büyükada 20 dk. 65 YTL
Eminönü Moda 16 dk. 55 YTL
Emirgan Kandilli 8 dk. 35 YTL
Bebek Kuzguncuk 10 dk. 40 YTL

Vatan
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 11:33:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?