1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Devlet Hastanesi'ne yargı darbesi

Kaçak yapılaşma ve Hazine arazilerinin işgali, İstanbul'un en büyük sorunları arasında yer alıyor. Şehrin en değerli yerlerinde bulunan kamu arazileri, yetkililerin yeterince sahip çıkmamış olmaları sebebiyle gecekonducular tarafından işgal edilmiş halde.

İş işten geçtikten sonra arazilerini işgalden kurtarmak isteyen kamu kurumlarının başlattığı hukuk mücadeleleri de sonuçsuz kalıyor. Gecekondu sahipleriyle kamu kurumları arasında devam eden hukuk savaşlarının bir örneği de Bakırköy'de yaşanıyor. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, kendi arazisinde 30 yıl önce yapılan 3 gecekonduyu yıktırmak için ilçe kaymakamlığından karar çıkarttı. Konducular ise 1. Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurarak yıkım kararına itiraz etti. Mahkeme, konducuları haklı bularak yıkım kararının yürütmesini durdurdu.

Hastanenin hukuk mücadelesi, İstanbul'daki Hazine arazilerinin nasıl yağmalandığını da açık şekilde gösteriyor. Bakırköy Zuhuratbaba semtinde bulunan hastane 1970 yılında hizmete açıldı. Daha sonra hastanenin önünden E-5 Karayolu'nu Bakırköy'e bağlayan bağlantı yolu yapıldı. Hastane arazisinden geçen yol bahçeyi ikiye ayırdı. Bahçenin 2 bin 221 metrekarelik bölümü yolun sol tarafında kaldı. Buraya 3 gecekondu yapıldı. Hatta Milli Emlak Dairesi Başkanlığı, Hazine arazisini işgal eden konduculara 1985 yılında tapu tahsis belgesi bile verdi. Ancak daha sonra belgeler, arazi hastaneye ait olduğu için iptal edildi. Buna rağmen gecekondu sahipleri E-5 kenarındaki evlerinde yıllar boyunca oturmaya devam etti. Üstelik işgal edilen arazinin bitişiğinde yer alan Eğitimciler Koleji de hastanenin arsasına büyük bir baraka yaptırdı. Daha sonra arazinin kalan bölümlerine kantin ve bankomat bile kuruldu.

Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi, arazisini 30 yıllık işgalden kurtarmak için harekete geçti. Hastanenin çabalarıyla kantin ve bankomat kaldırıldı. Ancak gecekondu sahipleri ve Eğitimciler Koleji, araziyi boşaltmaya yanaşmadı. Bunun üzerine hastane Bakırköy Kaymakamlığı'na başvurarak gecekondular ve baraka için yıkım kararı aldırttı. Fakat gecekondu sahiplerinden Nihal Dağlı, İstanbul 1. İdare Mahkemesi'ne başvurarak karara itiraz etti. Dağlı'nın itirazını yerinde bulan mahkeme, 12 Şubat 2007 tarihinde yıkım kararını durdurdu.

Hastane başhekimi Uzm. Dr. Zafer Çukurova, yıllardır işgal edilen araziyi geri almak için harekete geçtiklerini; ancak beklemedikleri bir sonuçla karşılaştıklarını söyledi. Arsayı sürekli büyüyen hastanenin ihtiyaçlarını karşılamak için kullanmak istediklerini ifade eden Çukurova, "Hastanemize gelen vatandaşlar ve personelimiz araçlarını park edecek yer bulamıyor. Mevcut otoparkımız çok küçük olduğu için yetersiz kalıyor. Bu nedenle oraya uygun bir otopark yaptırmak istiyoruz." şeklinde konuştu. Otopark için büyükşehir ve ilçe belediyesinden onay aldıklarını; ancak gecekonducular çıkmadığı için bir türlü yapımına başlayamadıklarını kaydetti. 300 yatak kapasiteli Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi geçen yıl bir milyon 190 bin hastaya hizmet verdi. Hastanenin acil servisine de günde 800'den fazla hasta getiriliyor. Hastane otoparkı her geçen gün artan yoğunluğu kaldıramazken, araçlarıyla hastaneye gelen pek çok vatandaş, arabasını başka yerlere bırakmak zorunda kalıyor.

Zaman / Necip Çakır
Yayın Tarihi : 15 Mart 2007 Perşembe 15:20:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?