4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Eminönü muhtarlarına iş yok

Büyük şehirlerde yerel seçimlere en iddialı hazırlananların başında muhtar adayları geliyor.

Bazı mahallelerde yüz binlere ulaşan nüfusa hizmet veren muhtarların, nüfus kâğıdı ve ikametgâh ilmuhaberi gibi evrak tanziminden dolayı milletvekillerinden daha fazla para kazandığı iddia edilir. İstanbul'da muhtarlık yaptığı halde sadece 3 nüfusa sahip olduğu için hiç belgeye imza atamayan muhtarlar da var. Eminönü ilçesinin Beyazıt Mahallesi'nin muhtarı Adnan Kaya bunlardan birisi. Kaya, "Mahallemizin nüfusu benimle birlikte üç kişiye indi. Bunların ne belgesi olacak da imzalayacaksın?" diyerek, muhtarlığın kendisine babasından kalma bir görev olduğunu belirtiyor.

Gündüzleri nüfusu milyonlara ulaşan Eminönü'nün muhtarlarının birçoğu mahallesindeki 50-100 kişiden oluşan nüfusla hanlardaki bekçilere, camilerdeki imamlara muhtarlık hizmeti veriyor. Hatta içlerinde üç nüfusa sahip olan mahalle bile var. Bu mahallelerdeki muhtarların birçoğu uzun yıllardır görev yapıyor. İçlerinde 46 yıldır muhtarlık yapanlar hatta baba-oğul muhtar-aza olanlar var. Tarihî yarımadanın en çok gezilen yerlerinden birisi olan Beyazıt Mahallesi'nin Muhtarı Adnan Kaya sadece üç (3) nüfusa muhtarlık yapıyor. "Muhtarlık bana babamdan miras kaldı." diyen Kaya, "Babam bu mahallenin muhtarlığını kırk yıl yaptı. Yaşlanınca, 'Oğlum ben bu mahallede 9 yaşından beri yaşıyorum. Biriniz muhtar olun da ben o vesileyle buralara gelip gideyim' diyerek benim muhtar olmamı istedi. 90 yaşında olmasına rağmen yaz aylarını yazlıkta kışı ise Beyazıt Mahallesi'nde geçirir." şeklinde konuştu. Yaptıkları işlemler sonucunda aylık geliri 5-10 bin lirayı geçen muhtarlara karşılık Kaya'nın bu işten bir kazancı olmamış. Muhtarlığı süresince ekonomik olarak hiçbir gelir elde etmediğini dile getiren Kaya, "Bırak para kazanmayı ben çoğu zaman cebimden masraf yaparak ihtiyaçları karşılıyorum. Benimle beraber 6 nüfusumuz vardı. Geçen hafta üçü kayıtlarını aldı. Şu an üç kişi kaldık. Bunlardan para kazansan ne olacak?" dedi. Mahalledeki nüfusun yeterli olmadığı için azalarını cami imamları ve esnaftan seçen Kaya, adrese dayalı nüfus kayıt sistemiyle azalarının da kayıtlarını aldırdığını bu nedenle azasız kaldığını belirtiyor.

Meşhur Tahtakale Mahallesi de diğer mahalleler gibi gündüzleri yüz binleri ağırlıyor geceleri ise sadece 45 kişilik mahalle sakiniyle sessizliğe bürünüyor. Mahallenin 46 yıllık muhtarı Abdurrahman Seçer, hastalığı nedeniyle son üç yıldır görevini baş aza olan oğlu İbrahim Seçer'e bırakmış. Üç yıldır babasına vekaletle muhtarlık yapan İbrahim Seçer, "Bizde para getirecek hiçbir işlem yok. Ben üç yıldır bu işten herhangi bir para almış değilim." diyor.

Fatih'le birleştirilen Eminönü'nün 33 mahallesi var. Büyük çoğunluğu işyerlerinden oluşan Eminönü'nde muhtarların yerine getirdikleri en önemli görev yanmayan sokak lambalarını kontrol etmek. Türkiye'de 35 bin 148 köy, 17 bin 805 mahalle olmak üzere toplam 52 bin 953 muhtar görev yapıyor. 290 YTL dolayında maaş alan muhtarlara silah ruhsatı gibi kolaylıkların tanınması seçimlerde büyük mücadele verilmesine neden oluyor.

zaman
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 17:33:19
Güncelleme :12 Eylül 2008 Cuma 18:06:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?