2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Güler: Taksim gösteri alanı değil

İstanbul Valisi Muammer Güler, bazı sendika ve sivil toplum kuruluşlarının 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlamak istemesine ilişkin, "Taksim, İstanbul’da toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılacak alanlardan değildir. Kanunsuz toplantıya gelen kişiler kendilerinin güvenlik güçleri tarafından dağıtılacağını da göze almak ve böylesine bir eyleme sebebiyet vermek amacıyla buraya geldikleri için doğacak sonuçlardan kendileri sorumludurlar" dedi. 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde, Vali Güler, İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, 52. Zırhlı Tümen Komutanı Tümgeneral Muzaffer Cengiz ve Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Ünal Karaosmanoğlu ile emniyet müdür yardımcılarının da katılımıyla 1 Mayıs’ta yapılacak etkinliklerin ele alındığı bir toplantı yapıldı. Toplantının ardından Vali Güler, emniyet müdürlüğünün konferans salonunda Celalettin Cerrah ve Kurmay Albay Ünal Karaosmanoğlu ile birlikte basın toplantısı düzenledi. 

Muammer Güler, dünyada işçi bayramı olarak kutlanan 1 Mayıs’ı, ülkemizde de gerçek kişiler ve sivil toplum kuruluşlarının bir takım etkinliklerle kutladığını söyledi. İstanbul Valiliğince de gösteri ve yürüyüşe uygun olarak belirlenen alanlar dışında toplantı ve gösteri yürüyüşleri yapılacağı yönünde basın açıklamaları ve bazı kararlar ve yine bazı örgütler tarafından 1 Mayıs’ta Taksim’de gösteri ve toplantı yapılmak üzere afişler dağıtıldığının gözlendiğini ifade eden Güler, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin bir anayasal hak olduğunu hatırlattı. 

Güler, şöyle konuştu: "Anayasal hakların ne suretle kullanılacağı veya hangi hallerde kısıtlanabileceği, Anayasa’da belirtilmiştir. Taksim, İstanbul’da toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılacak alanlardan değildir. Bununla ilgili olarak toplantı ve gösteri yürüyüşleri için Kadıköy Meydanı ve Çağlayan Meydanı ve yine toplantı için Kazlı Çeşme alanları tespit ve ilan edilen alanlardır."

İZİN VERİLMEYECEK
İstanbul Valisi Muammer Güler, bu alanlar dışında yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin, "kanunsuz" olacağını belirterek, "Böylesine bir kanunsuz toplantının yapılmasına izin verilmesi veya böyle bir toplantıya teşebbüs edilmesi halinde, ilgilileri ikaz edilerek bu kanunsuz toplantının dağıtılacağı, kanunun amir hükmüdür" dedi. Polisin, yapılması düşünülen kanunsuz toplantılarda, bazı yasa dışı örgütlerin provokatif eylemler yapacağı yönünde istihbarat edindiğini belirten Güler, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Yasal toplantılarda, önceden belirlenmiş alanlarda yapılan toplantılarda güvenlik güçleri hem toplantıya katılanların, hem de diğer kişilerin güvenliklerini sağlama, toplantının huzur ve güvenli bir biçimde geçmesini sağlayacak önlemlerle mükelleftir. Ancak kanunsuz toplantılarda böylesine bir inisiyatif, önceden tertip planlaması yapılamadığı için güvenlik güçlerince maalesef böyle bir imkan verilememektedir. Ve kanunsuz toplantıya gelen kişiler kendilerinin güvenlik güçleri tarafından dağıtılacağını da göze almak ve böylesine bir eyleme sebebiyet vermek amacıyla buraya geldikleri için doğacak sonuçlardan kendileri sorumludurlar. 


Açık söylüyorum, kendilerinden rica ediyorum. Devletin burada görevli ve yetkilisi olarak böyle bir eyleme tevessül etmesinler. Ancak kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşünü yapmak isteyenleri, bunun sonuçlarına katlanacakları ve bundan sorumlu olacakları konusunda uyarıyorum."

TOPLANTILARA KATILANLAR... 
İstanbul Valisi Muammer Güler, geçmişte yaşanan sıkıntıların yaşanmamasını istediklerini ifade ederek, "Bir kanunsuz toplantıya gelenler, böyle bir planlama içerisinde olanlar, sonuçlarının da ne olacağını biliyorlar. Bu tür toplantılar, provokasyona açık toplantılardır. Geçtiğimiz günlerde yapılan birkaç olay da bunun açık öreğini teşhir etmiştir. Polisin kendilerini dağıtacağını bile bile, ellerinde yanıcı, delici, kesici, bir takım aletlerle toplantıya gelenler, bu dağıtım sırasında iş yerlerine zarar vermekte, kamu mallarını tahrip etmekte ve vatandaşlarımızın sıkıntılarına sebep olmaktadır" diye konuştu. 

Güler, "her türlü düşünüce ve ifade özgürlüğü ile ilgili devletin gerekli ortamı sağladığını, bununla ilgili yasal her türlü faaliyeti desteklediklerini, kesinlikle bir önleyici tavırlarının olmadığını" dile getirerek, şunları kaydetti: "Ancak kanunsuz gösteri ve yürüyüşler konusunda da herhangi bir tavizde bulunmayacağımızı, bu konuda asla çekingen davranılmayacağını ve kanunun gerektirdiği yetkilerin kullanılacağını belirtmek istiyorum. Bu ortamın gerilmemesini istiyorum. Bu bayramı coşkuyla, gerektirdiği tarzda kutlamak gerekir. Bu anlamda da Türk-İş tarafından Kadıköy’de bir kutlama yapılması için valiliğimize müracaat edileceği bildirilmiştir. Kanunsuzluklara sebebiyet verilmesi konusunda ilgililerin veya buna destek verdiğini ya da bu toplantıya katılacaklarını ifade eden kuruluşların dikkatini çekmek istiyorum. Kimsenin canı yanmasın, herhangi bir sorun doğmasın. İstanbul’un imajını kötü gösterecek bir davranıştan lütfen kaçınalım."

OKUL GEZİLERİ
Güler, bir basın mensubunun, "Ek önlemler alınacak mı?" sorusu üzerine, ihtiyaç duyulduğunda jandarmadan da destek alınabileceğini söyledi. Aksaray’da meydana gelen trafik kazası hatırlatılarak, İstanbul’da da bu konuda gerekli önlem alınıp alınmadığına ilişkin soruya karşılık Güler, "Çok üzücü bir olay, yakınlarına başsağlığı diliyorum. İstanbul’daki ilçelerde kaymakamlık ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin bilgi ve denetimleri doğrultusunda gerekli talimatlar verilmiştir. Okullarda bulunan gezi kollarınca düzenlenen etkinlikler, verilen talimatlar konusunda yapılacaktır" diye konuştu.
Milliyet internet
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2007 Salı 18:33:22
Güncelleme :17 Nisan 2007 Salı 18:43:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?