30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Havalimanı'nda domuz gribi alarmı!

Domuz gribinin yurda girişinin önlemesi amacıyla Atatürk Havalimanı'nda alarma geçildi.

Havayolu personeline virüs hakkında bilgi notu dağıtılırken, daha önce kuş gribi salgınında alınan önlemlerin aynısı uygulamaya konuldu.

Alınan tedbirlerle ilgili açıklama yapan Hudutlar Sağlık ve Denetleme merkezi Baş Hekimi Aykut Cengiz Kavak, domuz gribinin Türkiye için doğrudan bir risk oluşturmadığına dikkat çekerek, "Hudut sağlık ekiplerimiz yurt dışından gelecek olan şüpheli vakalara müdahale edecek şekilde 24 saat havalimanında hazır bekleyecek. Uçakta enfeksiyon veya ateşli hastalık belirtisi olan yolcular, kabin ekibi tarafından sağlık ekiplerine bildirilecek. Hastalık kapmış olma ihtimali olan bu yolcular terminal dışında hazır
bekleyen ambulanslarla Haseki Hastanesi İntaniye Kliniği'ne sevk edilecek" diye konuştu.

Öte yandan, Hudutlar Sağlık Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, vakaların Türkiye'yi doğrudan tehdit edecek duruma gelmesi ihtimalini göz önüne alarak, yolcu ve uçuş ekiplerine dağıtılmak üzere steril maskeler hazırladı. Bunun yanı sıra Atatürk Havalimanı Hudutlar Sağlık Birimi'nde ciddi vakaların ilk müşade altına alınacağı bir karantina odası hazırlandı. Uçaklarda şüpheli görülen yolcular varsa, bu yolcuların ön ve yanlarındaki koltuklar boşaltılacak.

Bu yolcuya cerrahi maske takılacak ve alana iner inmez görevli hekim tarafından bu kişinin ateşi ölçülerek gerekli işlemler başlatılacak. Kabin görevlileri ile pilotun gözlemleyeceği sürekli öksüren, yüksek ateşi ve halsiz olduğunu bildirdiği yolcular, belirtilerin doğru olması halinde hemen Atatürk Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi'nde ki karantina odasına alınacak. Atatürk Havalimanı Hudutlar Sağlık Denetleme Merkezi ayrıcı yolculara da çeşitli uyarılarda bulundu.
Hudutlar Sağlık Genel Müdürlüğü'nce yayınlanan bültende yolculara domuz gribi vakalarından korunmaları şu tasfiyelerde bulunuldu;

"1- Çok zaruri olmadıkça domuz gribi vakasının görüldüğü ülkelere seyahat etmeyin veya erteleyin.
2- Bu ülkelerden döndüğünüzde sağlık durumunuzu 10 gün süreyle takip edin, ateşiniz yükselirse derhal hekime başvurun.
3- Seyahat ettiğiniz ülkelerde el ve yüz temizliğinize çok dikkat edin. Hijyenik olmaları gıda ve ortamlardan uzak durun.
4- Domuz gribinin aşısı olmadığını aklınızdan çıkarmayın".
 

iha
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2009 Pazartesi 18:17:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?