2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

İETT, bölgesel özelleştirme yapacak

İstanbul'da toplu taşımacılık hizmetinin yüzde 65'ini karşılayan ve özelleştirilmesi gündeme gelen İETT, 2008 yılında bölgesel özelleştirme yoluna gidecek. Kurum, Almanya'nın Berlin Üniversitesi ile ulaşım konusunda bir çalışma yaparak İstanbul'da 372 bölge oluşturdu.

Bu bölgelerden 4'ü pilot seçilerek ilk özelleştirme yapılacak. İstanbul'un Avrupa yakasında Beylikdüzü ve Başakşehir, Anadolu yakasında ise Tuzla ve Kurtköy pilot bölge seçildi. 4 bölgede toplu taşıma, ihale yapılarak özel sektör tarafından yürütülecek. İstanbul'da toplu taşımacılık hizmetinin merkezî değil, bölgesel olarak yapılması gerektiğini kaydeden İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk, "Bölgesel taşımacılığı İETT yapmasın diyoruz. Bizim denetimimizdeki özel firmalar yapsın bu işi. Buralarda konforlu ve disiplinli hatlar kurulacak. Otobüsler konforlu olacak, şoförler İETT tarafından belirlenen kurallar içerisinde hareket edecek. İETT'nin hatları alanlar ile organik bağı bulunmayacak. Ama denetim tamamen İETT'de olacak.'' dedi.

İETT, ilk özelleştirmesini 2008'de yapacak. Özelleştirmenin garaj olarak değil, dünyanın her yerinde yapıldığı gibi bölgesel şekilde yapılacağını vurgulayan Öztürk, "Biz gelişmiş ülkelerde toplu taşımacılıkta yapılan özelleştirmelerde uygulanan; ama eksik kalınan bir kısmı daha ekleyeceğiz. Bu da denetim. Çünkü özelleştirmenin en iyi yapıldığı iddia edilen Londra'da geçen yıl 22 hat denetimsizlik yüzünden iptal edildi. Denetim yapılmazsa vatandaş sıkıntıya girer. Bunu önlemek için denetimi yapacağız.'' dedi.

Metrobüs hattındaki minibüsler kaldırılacak

İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk, Cevizlibağ-Avcılar arası çalışan metrobüs sebebiyle bu hat üzerindeki minibüslerin yılbaşında kalkacağını kaydetti. İETT ve özel halk otobüslerinin sayısı azaltılacak.

Zaman
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2007 Cumartesi 16:57:05
Güncelleme :15 Aralık 2007 Cumartesi 17:11:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?