6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

İstanbul: Resmi daireler de mesai bitti

İstanbul Valisi Muammer Güler, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ’’resmi dairelere saat 15.30’dan itibaren mesailerini erken bitirmeleri konusunda talimat verdim. Yarın da eğer buna gerek kalırsa, saat 15.30 itibariyle yine kendilerinin mesailerini erken bitirmelerini istedim. Tabii kritik personel hariç olmak üzere...’’ dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler, tıkanan kanalizasyon mazgallarını açarken, dere kenarında yaşayan bazı İstanbullular da evlerini boşalttı.

Eyüp’teki Küçükköy deresi civarında 200 hanenin boşaltılmasına başlandı. Sabah saatlerinde de Kadıköy’deki 20 hane boşaltıldı.

Boşaltılan evlerde kalan kişiler, Belediye’nin Florya’daki tesisleri ile önceden hazırlanan yurtlara yerleştirilecek.

Aşırı yağışlar nedeniyle Büyükşehir Belediyesi’nin helikopteri de seferber edilecek. Beklenen selin gerçekleşmesi halinde, itfaiye ekiplerinin giremediği bölgelere bu helikopterle müdahale edilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’da bir yılda yağabilecek yağmurun bir saat içinde düşeceğini söyledi.

Topbaş, özellikle İstanbul’da etkili olacak olan ’sağanak yağış’ öncesi aldıkları önlemleri Afet Koordinasyon Merkezi’nde açıkladı.

"Yağış dalgası İstanbul’da kendini gösterdiğinde, bir yılda yağabilecek yağmurun bir saat içinde düşeceğini söyleyen Topbaş, her türlü sel ve su baskını riskine karşı İstanbulluları uyardı.

"Yağmurun Marmara’ya girişinde gecikme var"

Topbaş, yağmurun Marmara Bölgesi’ne girişinde bir gecikme olduğunu söyledi. Yağışın sadece saati kaydı diyen Belediye Başkanı, yaşanacak sıkıntı boyutunda bir değişiklik olmadığını vurguladı.

Topbaş, Balkanlar üzerinden gelecek olan yağışlı havanın özellikle İstanbul ve Kocaeli’de etkili olacağını da sözlerine ekledi.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, her şiddetli yağışta su baskınına uğrayan bölgelerde riskli yapıların istimlak edileceğini söyledi.

Topbaş, özellikle dere yataklarındaki hatalı yapılaşmaların bu kapsamda olduğunu belirtti.


Meteorolojiye göre, bugün başlayacak yağışlı havan yarın akşam geç saatlere kadar etkisini sürdürecek.


Yağışın gelmesiyle Marmara’da sıcaklıkların dört ile altı derece civarında düşeceği belirtildi.

Meteoroloji uzmanlarına göre uyarılar abartılı

Meteoroloji uzmanları, yağışla ilgili uyarıların ve beklentilerin abartıldığı kanısında.

Uzmanlar bu yağışlı hava sisteminin belki daha öncekilere göre bir parça daha etkili olabileceğini, ancak yaptıkları ölçümlerin büyük bir felaketi göstermediğini dile getirdi.

Beklenen yağış dalgası etkisini göstermeye başladığında;

Dere yatakları, menfez ve kanallar temizlenecek

Tüm baraj göllerinde su seviyeleri kontrol altında tutulacak

Su baskını olan yerlerde ekipler su tahliyesi için görevde olacak

Ek trafik ve güvenlik tedbirleri alınacak

Bölgesel su baskını yaşanan yerlerde ilaçlama yapılacak

Yağış Batı Karadeniz’de etkili

İstanbul etkili yağışa hazırlanırken, Batı Karadeniz iki gündür sağanak yağışın etkisinde. Kastamanu’da yıldırım çarpması sonucu bir kişi öldü, bir kişi de yaralandı. Bölgede çok sayıda ev ve işyerini su bastı.

Kastamonu’da iki gündür etkili olan sağanak yağış nedeniyle bazı ev ve işyerleri su içinde kaldı. İhsaniye İlçesi’ne bağlı Bozarmut Köyü’nde, tarlada çalışan Ayşe Gülce adlı kadın yıldırım düşmesi sonucu öldü.

Yine aynı ilçede, evlerinin bahçesine yıldırım düşen bir kız çocuğu, hastaneye kaldırıldı.

Kentte bir evin çatısı da yıldırım düşmesi sonucu tutuştu. Yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.

Zonguldak’ta da sağanak yağış su baskınlarına yolaçtı. Özellikle su baskınlarının olduğu bölgelerde, halk, sele karşı hazırlık yapıyor.

kenthaber-istanbul
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2004 Pazartesi 17:02:59
Güncelleme :16 Ağustos 2004 Pazartesi 19:09:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?