3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

İstanbul Deri Moda Fuarı

Türkiye Deri Vakfı Başkanı Mahmut Yeşil, krizle birlikte artan maliyetler nedeniyle Batılı alıcıların Çin'i hızla terk ettiğini vurgulayarak, "Dünya markaları ucuz işgücü var diye koşarak gittikleri Çin'i kalite, tasarım, servis, coğrafi uzaklık nedeniyle birer birer terk ederek ülkemizi tercih ediyorlar. Türkiye'nin bu fırsatı kaçırmaması gerekiyor" dedi. 

Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) tarafından verilen bilgiye göre, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen İstanbul Deri Fuarı, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından açıldı. 

Bakan Eker, açılışta yaptığı konuşmada Türkiye'nin küresel krizden dolaylı olarak etkilendiğini, bu noktada yeni pazarların daha bir önem kazandığını söyledi. Bakanlık olarak tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için çalıştıklarını anlatan Eker, son yıllarda sürekli olarak gerileyen hayvan sayısının ilk kez kendi dönemlerinde artıya geçtiğini ileri sürdü. İstanbul Deri Fuarı'nın açılışında konuşan TÜRDEV Başkanı Mahmut Yeşil, hazır giyim sektörünün en çarpıcı yüzü olan Türk deri ve kürk tasarımlarını dünyanın hayranlıkla izlediğini söyledi. 

Mahmut Yeşil, konuşmasında Türk deri sektörünün özellikle küçükbaş deri işlemede, Avrupa'da İtalya'nın ardından ikinci, dünyada ise İtalya, Çin ve Hindistan'ın ardından dördüncü olduğunu ifade etti. Sektörün, kürk-süet üretiminde ise dünya lideri olma konumunu sürdürdüğünü anlatan Yeşil, sözlerini şöyle sürdürdü: " "2009 özellikle üretim ve istihdam açısından çok zorlu geçecek. Bu çetin dönemde tanıtım ve pazarlama faaliyetlerimizi kısarak, tasarruf yapmak sektörü iyice küçültecektir. Kaliteli üretim yapan Fransa ve İspanya sektörden çekildiler. İtalya marka odaklı olarak faaliyetlerini sürdürmeye çalışıyor. En büyük rakibimiz Çin ise son küresel ekonomik krizden en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor. Bu ülkede pek çok işyeri kapandı. Türkiye yeniden gözde ülke konumuna geldi. Bu nedenle dünyadaki deri pazarlarına yakın tek potansiyel ülke konumunda olan Türk deri sektörünün bu geçiş döneminde ayakta kalabilmesi için desteklenmesi gerekiyor. Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet gösteren firmaların üzerindeki başta enerji olmak üzere çevre maliyetlerinin ve istihdamın üzerindeki yüklerin azaltılması, ARGE faaliyetlerinin teşvik edilmesi gerekiyor." 

Fuarın açılış töreninde söz alan Türkiye İhracatçıları Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise kriz içindeki gelişmiş ülkelerin, Çin'e verdikleri büyük ölçekli siparişleri iptal ederek daha küçük miktarlara yöneldiklerini söyledi. Büyükekşi, bunun Türkiye için çok önemli bir fırsat olduğunu vurguladığı konuşmasında alternatif pazarlara yönelinmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

Fuarda ürünlerini sergileyen katılımcılar arasında; deri konfeksiyon üreticileri, kürk konfeksiyon üreticileri, deri üreticileri (küçük ve büyük baş, giysilik), kürk üreticileri (kuzu ve koyun kürk), ham dericiler, deri kimyasalları, deri ve kürk işleme makineleri, konfeksiyon makineleri, finisaj tesisleri, aksesuarlar, yan sanayiciler, tasarımcılar bulunuyor. 

Fuarda ayrıca aralarında TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin de bulunduğu sektör mensuplarına onur ve 40. Yıl ödülleri verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 17:32:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?