3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

İstanbul için iş ve ev şartı

Vali Muammer Güler "Çarpık kentleşmenin nedeni, işi ve oturacak yeri olmayanların İstanbul'a gelmesidir. Bunu engelleyecek zorlayıcı tedbirler alınmalıdır" dedi

İstanbul Valisi Muammer Güler, okul, hastane ve poliklinik gibi 237 kamu binasının depreme karşı güçlendirilmesi çalışmaları için düzenlenen imza törenine katildi. Tören sırasında "Evi ve işi olmayan İstanbul'da yaşamasın" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Güler şunları söyledi: “İstanbul şu anda her açıdan istiap haddi dolmuş bir şehirdir. Artık ilave göçten etkilenmemelidir. Zaten belli bir büyüklüğü var ve bunu değiştirmek mümkün değildir. Kent kendi nüfus artışıyla büyüyor. Bunun üzerine bir de ilave göç gelirse, bu İstanbul'a yük oluyor. Daha önce de söylenmişti; İstanbul'a gelenlere vize mi konulsun?' diye. İstanbul'da işi, İstanbul'da oturacak yeri olmayan insanların kente gelmesi dengeyi bozuyor. Yıllardan beri çarpık kentleşmenin nedeni de budur. Tabii ki bu kolay değildir. Bunun için Anayasal değişiklikler gereklidir. Bu konu yıllardan beri tartışılıyor. Sayın Başbakanımızın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde de bu konu gündeme gelmiştir.”

ANAYASA DEĞİŞMELİ 

İstanbul'un her yıl gelecek göçü kaldıramaz durumda olduğunu vurgulayan Güler şöyle devam etti: “İstanbul'da her yıl 1500 derslik yaparsanız, aslında bir derslik yapmış oluyorsunuz. Çünkü bu zaten ilave gelen nüfusun ihtiyacını karşılayabiliyor. Böyle bir şeye İstanbul’un dayanması mümkün değildir. O zaman ulaşım, trafik ve diğer altyapı sorunları devasa sorunlar olarak karşımıza çıkar ve kent yağmalanır, kent gider, İstanbul yaşanmaz hale gelir. Bununla ilgili Anayasal değişiklikten başlayarak zorlayıcı tedbirler alınmalıdır. Bunun Avrupa'da örnekleri var. Yani bir yerden bir yere elinizi kolunuzu sallaya sallaya gidemezsiniz. Bu iş Türkiye'de de gündeme getirilmelidir. Söylemek istediğim budur ve doğru olduğuna inanıyorum.”



aa
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2006 Cuma 14:30:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?