7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

İstanbul sele çok çabuk teslim oldu: 967 su baskını

İstanbul Valisi Muammer Güler, kentte gerekli görülen hallerde evlerin boşaltılmasına izin vermeyenlere, zabıta marifetiyle bu duyurunun yapılacağını açıkladı. Bu akşamdan itibaren son 10 yılın en kritik yağışlı hava dalgasının etkisi altına girecek olan İstanbul’da güvenlik önlemleri üst seviyelere çıkarıldı.

Baraj göllerindeki su seviyesini kontrol ettiklerini açıklayan İstanbul Valisi Güler, şu anda su seviyelerinin normal olduğunu söyledi. Basın mensuplarına bir açıklama yapan Güler, bu akşam ve yarın orta şiddette fırtına beklendiğini söyledi.

Güler, ’’kurumların tüm araç ve gereçleri, ekipleri, kritik noktalarda görev başında bekletiliyor. Su baskını ve sel tehdidi oluşturan tüm dere yatakları kontrol ediliyor. Güvenlik tedbirlerini artırdık. Ağırlıklı olarak da trafikte, kritik kavşaklarda devamlı personel bulunduruyoruz" dedi.

Vali Güler, aşırı yağışın sele dönüşmesi ve evlerin boşaltılmasını gerektirecek bir durumda, buna izin vermeyen vatandaşlara zabıta marifetiyle duyuru yapılacağını söyledi.

Bu akşamdan itibaren yağışlı hava dalgasının etkisi altına girecek olan İstanbul’da, Vali Güler’in talimatı üzerine saat 15.30’dan itibaren resmi daireler mesailerini erken bitirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler, tıkanan kanalizasyon mazgallarını açarken, dere kenarında yaşayan bazı İstanbullular da evlerini boşalttı.

Eyüp’teki Küçükköy deresi civarında 200 hanenin boşaltılmasına başlandı. Sabah saatlerinde de Kadıköy’deki 20 hane boşaltıldı.

Boşaltılan evlerde kalan kişiler, Belediye’nin Florya’daki tesisleri ile önceden hazırlanan yurtlara yerleştirilecek.

Aşırı yağışlar nedeniyle Büyükşehir Belediyesi’nin helikopteri de seferber edilecek. Beklenen selin gerçekleşmesi halinde, itfaiye ekiplerinin giremediği bölgelere bu helikopterle müdahale edilecek.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Erman Tuncer, 112 Acil servis istasyonlarının personel sayısının takviye edildiğini ve teyakkuza geçirildiğini söyledi. Prof. Tuncer, ambulanslarda fiili çalışmayan, komuta görevlisi hemşire, doktor ve şoförlerin de 112 noktalarında fiili göreve çekildiğini belirtti. Daha önce su baskınına uğrayan kurum ve sağlık grup başkanlıkları da önlem almaları için uyarıldı.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’da bir yılda yağabilecek yağmurun bir saat içinde düşeceğini söyledi. Topbaş, özellikle İstanbul’da etkili olacak olan ’sağanak yağış’ öncesi aldıkları önlemleri Afet Koordinasyon Merkezi’nde açıkladı.
"Yağış dalgası İstanbul’da kendini gösterdiğinde, bir yılda yağabilecek yağmurun bir saat içinde düşeceğini söyleyen Topbaş, her türlü sel ve su baskını riskine karşı İstanbulluları uyardı.


Topbaş, yağmurun Marmara Bölgesi’ne girişinde bir gecikme olduğunu söyledi. Yağışın sadece saati kaydı diyen Belediye Başkanı, yaşanacak sıkıntı boyutunda bir değişiklik olmadığını vurguladı. Topbaş, Balkanlar üzerinden gelecek olan yağışlı havanın özellikle İstanbul ve Kocaeli’de etkili olacağını da sözlerine ekledi.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, her şiddetli yağışta su baskınına uğrayan bölgelerde riskli yapıların istimlak edileceğini söyledi. Topbaş, özellikle dere yataklarındaki hatalı yapılaşmaların bu kapsamda olduğunu belirtti.

Meteorolojiye göre, bugün başlayacak yağışlı havan yarın akşam geç saatlere kadar etkisini sürdürecek. Yağışın gelmesiyle Marmara’da sıcaklıkların dört ile altı derece civarında düşeceği belirtildi.

Meteoroloji uzmanları, yağışla ilgili uyarıların ve beklentilerin abartıldığı kanısında. Uzmanlar bu yağışlı hava sisteminin belki daha öncekilere göre bir parça daha etkili olabileceğini, ancak yaptıkları ölçümlerin büyük bir felaketi göstermediğini dile getirdi.

kenthaber-istanbul
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2004 Pazartesi 19:09:42
Güncelleme :16 Ağustos 2004 Pazartesi 23:32:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?