2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

İstanbul'a 45 bin turist

Türkiye’de bu yıl ikincisi düzenlenecek Formula-1 yarışları için Türkiye'ye 45 bin turist geleceği bildirildi. Deloitte firmasının, Formula-1’in Türkiye’ye sağlayacağı kazanımları incelediği "Formula 1 Ekonomisi: Türkiye İstanbul Grandprix" başlıklı raporuna göre, 25-27 Ağustos günleri arasında gerçekleştirilecek organizasyona toplam katılım 240 bin kişiyi bulurken, seyircilerin ve yarışlara katılacak ekiplerin yapacağı toplam harcamalar ise 50 milyon Euro’ya ulaşacak. 

“5 BİN YERLİ VE YABANCI VIP SEYİRCİ OLACAK” 

Dünyada 2 milyar kişinin ekran başından izlediği Formula 1’in Türkiye’nin tanıtımı açısından eşsiz bir öneme sahip olduğu belirtilen raporda, İstanbul’daki organizasyona Pazar günü 130 bin kişinin katılacağı tahmin edildi.
 
Rapora göre, yarışı izlemek üzere yurtdışından gelecek seyircilerin sayısı 45 bine ulaşırken, 5 bin yerli ve yabancı VIP seyirci de yarışı Paddock Club’dan izleyecek. İstanbul dışından 25 bin, İstanbul içinden ise 55 bin kişinin yarışı izlemek için İstanbul Park’ta olacağı öngörülen raporda, yarış haftasında gerçekleşecek toplam katılımın ise 240 bin kişi düzeyinde olması bekleniyor. 

“KATILIMCILAR 50 MİLYON EURO HARCAYACAK” 

Raporda, seyircilerin yarış haftası yapacakları harcamaların kapsamlı bir analizine de yer veriliyor. Seyircilerin organizasyon dolayısıyla İstanbul’da yapacağı harcamalar, bilet gelirleri, konaklama harcamaları, ulaşım harcamaları, yiyecek-içecek harcamaları ve diğer harcamalar kalemleri altında toplanıyor. Yarışlar sırasında, 13,3 milyon Euro’su bilet geliri, 18,3 milyon Euro’su konaklama harcaması olmak üzere, seyircilerin toplam 43 milyon Euro harcama yapacağı öngörülüyor. 

“EN YÜKSEK HARCAMAYI YABANCILAR YAPACAK” 

Tüm harcamalar içinde, en yüksek harcamayı ise, 26.7 milyon Euro'yla yabancı seyircilerin yapması bekleniyor. Bu grup, otellere 15.7 milyon, bilete 5.6 milyon, yeme içmeye ise 4.3 milyon Euro harcayacak. 

Formula 1’e yarışmacı olarak katılacak 11 takımın toplam 7 milyon Euro’yu bulacak harcamalarıyla organizasyondaki toplam harcamalar 50 milyon Euro’ya ulaşacak. 

“TÜRKİYE İÇİN MADDİ GELİRİN ÖTESİNDE BİR TANITIM” 

Deloitte Denetim Ortağı Ömer Tanrıöver elde ettikleri rakamların genel manzaranın büyük bölümünü ortaya koyduğunu belirtti.
45 bin yabancı turistin Türkiye’ye gelecek olmasını maddi gelirlerin ötesinde bir tanıtıma vesile olacağını ifade eden Tanrıöver, “Türkiye’ye maddi kazancının Formula 1 Federasyonu’na (FOA) ödenecek 13.5 milyon Euro’luk katılım payını amorti edeceğini ve üstüne artı gelir bırakacağını öngörüyoruz. Kaldı ki, böylesi önemli bir organizasyona her yıl sorunsuz bir şekilde ev sahipliği yapması Türkiye’nin Olimpiyatlar’a ya da Dünya Kupası’na ev sahipliği yapma ihtimalini de güçlendirecektir" diye konuştu.
ANKA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2006 Cuma 14:20:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?