6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

İstanbul'da istimlak için düğmeye basıldı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "ilk etapta 500 ev istimlak edilecek. Bu çalışma bize yaklaşık 15 trilyon mal olacak. Ancak kaça mal olursa olsun mesken gecekondunun evleri var onlara alırız, gerekirse satın alırız" diyor.

Büyükşehir belediyesinin teklifi Karadolap mahallesinde sıcak karşılanıyor. Yine de belediyenin burada işi zor. Çünkü binalarda barınanlar evlerine değer biçemiyor. Üstelik canları pahasına da olsa...

Sel mağdurlarının evlerinin rayiç fiyatlarını belirlemek için birden çok parametresi var. Arsa bedeli, bir hanede kaç ailenin barındığı onlar için önemli ve bu nedenle de bir parsel karşılığı verilecek tek daireyle yetinmeye niyetleri yok. Büyükşehir belediyesinin parametresi ise tek.
Son çıkan Büyükşehir Belediyeler Yasası’nın kendilerine tanıdığı yetki. Topbaş bu konuda, "yasa bana bu yetkiyi veriyor. Biz yine de kimseyi mağdur etmeyeceğiz" diye garanti veriyor.

Büyükşehir belediyesi ile sel mağdurları henüz karşı karşıya gelmedi. Şimdi merak edilen Büyükşehir Belediyesi söylediği kadar hızlı davranarak derelerin ıslah çalışmasını başlatabilecek mi ve bu çalışma kimin taleplerine cevap verecek?

Üstelik bu daha başlangıç sırada derelerin ıslahı var. Bu çalışmanın bedeli ise 2 milyar dolar.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, istimlak çalışmalarına start verdi. Selden birinci derecede etkilenen yedi ilçenin belediye başkanını biraraya toplayan Topbaş, dereyataklarında hangi konutların yıkılacağını belirliyor.

500’ün üzerinde konutun istimlak edileceğini söyleyen Topbaş, "konutları kendi malımmış gibi değerlendireceğim" dedi. Topbaş, toplantı sonunda istimlak sorununa bulunacak formülü kamuoyuna açıklayacak.

Kadir Topbaş, selden birinci derecede etkilenen ilçelerin belediye başkanlarını aynı masanın etrafında topladı. Önce yıkılacak evlerin adresleri belirlenecek. İkinci sırada da sel mağdurlarının evlerinin rayiç fiyatlarının belirlenmesi geliyor. Bu toplantıda bu soruna formül aranacak.


Belediyenin Mesken Gecekondu Müdürlüğü’nün elinde boş 400 konutun bulunduğunu hatırlatan Topbaş, "konutları kendi malımmış gibi değerlendireceğim" dedi. Kadir Topbaş, 500’ün üzerinde konutun istimlakı konusunda kararlı olduğunun altını çizdi. Topbaş, "riskli yapıları kaldırmak zorundayız. başka çaresi yok. Doğru yerlere nakletmek zorundayız. Start verdik, kararlıyız" dedi.

Dereyatlarındaki riskli yapıların istimlakına start veren Topbaş, belediye başkanları ile birlikte aldıkları kararları en kısa zamanda kamuoyuna açıklayacağını söyledi.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2004 Perşembe 16:03:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?