30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İthal ATM fareleri yakalandı

BULGARİSTAN UYRUKLU KREDİ KARTI DOLANDIRICILARI YAKALANDI

Banka ATM'lerine yerleştirdikleri düzeneklerden elde ettikleri bilgilerle, sahte kredi kartı basıp dolandırıcılık yapan Bulgaristan uyruklu 3 kişi yakalandı. ATM'ye gizli kamera yerleştirirken güvenlik kamerasına takılan şüpheliler adliyeye sevk edildi.

İstanbul Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürü Turan Odabaş tarafından yapılan açıklamaya göre, bazı kişilerin ATM cihazlarına kopyalama düzeneği yerleştirerek vatandaşların kredi kartı bilgilerini kopyaladığı ve bu kartlarla haksız kazanç elde ettiği öne sürülen bazı kişiler tespit edildi.

Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü ekiplerinin, Güven Timleri ile birlikte düzenlediği operasyonda Fatih'te bir bankanın 2 ATM cihazına kopyalama düzeneği yerleştirdiği belirlenen Bulgaristan uyruklu 3 kişi yakalandı.

Bu kişilerin kaldıkları otelde ve üstlerinde yapılan aramalarda, 1 dizüstü bilgisayar, 4 kredi kartı kopyalama düzeneği, 3 manyetik şerit kopyalama cihazı (Skimmer), 6 kredi kartı, 3 batarya şarj cihazı, kopyalama düzeneği yapımında kullanılan materyal ele geçirildi.

Açıklamada, şüphelilerin kredi kartı kopyalamaya yarayan aparatları yurt dışında ürettiği ve bu düzenekleri memurların maaşlarını alındığı tarihler öncesi yoğun olarak kullanılan ATM cihazlarına yerleştirdiği belirtildi.

Kopyalanan kredi kartlarının yurt dışında da kullanıldığı belirtilen açıklamada, 14 Kasım 2009'da benzer yöntemlerle dolandırıcılık yapan 3 şüphelinin çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandığı hatırlatıldı.

Açıklamada, vatandaşların ATM cihazlarında işlem yapmadan önce kart giriş haznesinde yabancı bir aparat olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiği belirtilerek, tuş takımı üzerinde kabarıklık olması durumunda da işlem yapmamaları istendi.

Yetkililer, ATM cihazının üst kısmındaki aydınlatma bölümüne yerleştirilen ve orijinalinden ayırt edilemeyen, üzerinde bulunan çok küçük bir delikten kamera kaydı yapan aparatlar olduğunu anlatarak vatandaşın ATM'lerin bu bölümünü de elle kontrol etmesi gerektiğini söyledi.

Vatandaşların ATM cihazında şifrelerini yazarken üstten ve yanlardan görülmeyecek şekilde perdeleme yapmasını tavsiye eden yetkililer, şüpheli bir durumla karşılaşılması durumunda banka görevlilerine ve polise haber verilmesi gerektiğini ifade etti.

Emniyetteki işlemleri tamamlanan 3 şüpheli Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edildi.

BULGARİSTAN UYRUKLU KREDİ KARTI DOLANDIRICILARI YAKALANDI
BULGARİSTAN UYRUKLU KREDİ KARTI DOLANDIRICILARI YAKALANDI
İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2009 Cuma 16:58:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?