4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Kasaplara kurbanlık kesimi eğitimi

Esenler Belediyesi ile Esenler Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Kurban Bayramı öncesi kasaplara kurbanlık kesimi eğitimi verdi. 

Esenler Belediyesi'nden verilen bilgiye göre, Kurban Bayramı yaklaşırken, her yıl kurban kesiminde yaşanan eğitimsizlik kaynaklı aksaklıkların ve yaralanmaların önüne geçmek amacıyla, "Kurban Kesim Elemanı Yetiştirme Ve Geliştirme Kursu" Esenler Belediyesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. 

Kursun açılışında konuşan, Esenler Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Orhan, eğitimin gayesi hakkında kursiyerlere bilgi verdi. Orhan, "Verilen bu eğitim sayesinde kurbanın daha sağlıklı şartlarda kesilmesi ve sofraya gelmesi amaçlanırken, kesim sırasında meydana gelebilecek yaralanmaların da en aza indirilmesi hedeflenmektedir." dedi. 

Daha sonra Esenler Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Salih Kaptan Öner tarafından, Kurbanlık hayvan seçimi, bölgeye gelen hayvanların kayıt altına alınması, kesim yerlerinde hijyenik şartların oluşturulması, bilimsel adıyla  zoonoz" (hayvanlardan insanlara geçebilen hastalıklar), çevre sağlığının tesis edilmesi, kesim öncesi çevre güvenliğinin alınması, kurban kesim teknikleri, kesim sonrası etin muayenesi ve hijyenik ortamın düzenlenmesi başlıkları altında eğitim verildi. 

Esenler Müftülüğü adına Ahmet Akar Camii imamı Mustafa Öke, Kurban'ın dini açıdan anlamı ve önemi, kurbanlık seçilirken dikkat edilmesi gerekenler gibi konularda bilgi verdi. Öke, "Kurban kesmenin bir ibadet olduğu, Allah rızası için yapıldığı unutulmamalı ve bu şuur içinde yerine getirilmelidir. Ayrıca kurban kesimi hayvana eziyet edilmeden ehil kişilerce gerçekleştirilmelidir." diyerek kurban keseceklere uyarıda bulundu. 

Ayrıca Esenler Sağlık Grup Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Beydağı da yaşanabilecek yaralanmalara karşı ilk yardım dersi verdi. 

Öte yandan teorik eğitimin tamamlanmasından sonra tüm kursiyerlere Habipler Mahallesi'nde bulunan bir kesim merkezinde profesyonel kasaplar tarafından canlı olarak, kurban kesimi, zapt-u rapt, şişirme ve yüzme eğitimi verildi. 

Eğitimin tamamlanmasından sonra Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından yapılan sınavda başarılı olan kursiyerlere sertifika verildi.

iha
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 17:49:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?