1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Mayo yasağına patlıcanlı protesto

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ’mayo reklamı yasağı yok’ iddialarına Zeki Triko’nun patronu Zeki Başeskioğlu, Recep Tayyip Erdoğan’ın Belediye Başkanlığı’ndan beri yasak var ve sürüyor. Bizi yıldırdılar artık başvuru bile yapmıyoruz" dedi. Zeki Triko, Atatürk'lü afişlerden sonra sebzeli afişlerle uygulamayı protesto etmeye hazırlanıyor.

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi ile mayo üreticileri arasında patlak veren reklam krizinde, doğrularla yanlışlar birbirine karıştı. ABD gezisinde, mayo reklamlarıyla ilgili soruları yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, Tophane’deki Kılıçali Paşa Camii’nin yakınındaki büyük bir panoda yeraldığını iddia ettiği mayo reklamı, dün tüm araştırmalara rağmen bulunmadı. 

Topbaş, mayo reklamı vermek isteyen firmalar için "kurnaz esnaf" suçlaması yaparken, Zeki Triko’nun sahibi Zeki Başeskioğlu, yasağın Başbakan Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden beri sürdüğünü söyledi.

MAYOCULAR KURNAZ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, billboardlarda mayo yasağı olduğu iddialarına ABD’den şu yanıtı verdi. "Bu firmalar mayo yasağı var diye reklam yapıyorlar. Bunlar kurnaz esnaf. Nitekim böyle bir yasak olmamasına rağmen bunu yaparak reklamlarını gerçekleştiriyorlar. Bakın ben şu anda ABD’de Dünya Belediye Başkanları ile birlikteyim. Bu haberler İstanbul’un dünya başkenti olmasına yönelik çabaları olumsuz etkiliyor. Yoksa ortada bir yasak yok. Biz billboardlara ilan yasağı koymadık."

BİZİ YILDIRDILAR

Ancak Zeki Triko’nun patronu Zeki Başeskioğlu mayo reklamlarıyla ilgili baskı ve yasaklamaların, 1988 yılından bu yana devam ettiğini, uygulamalar karşısında yıldıklarını kaydetti. Son üç yıldır başvuruda bulunmadıklarını bildiren Başeskioğlu "2003’te İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yaşanan mayo reklamı krizinden sonra açtığımız dava sürüyor. Başvurularımıza ya sezon sonunda cevap veriyorlar ya da uygunsuz deyip reddediyorlar. Sürekli geri çevrildiğimiz için bu yıl müracat etmedik."

Zeki Triko açık havada mayo afişleri asamadığını belirterek, sebzeli reklamlar hazırlattı. Zeki Triko, 28 Şubat döneminde de Atatürk'ün mayolu resmininin yan tarafına "Güneşi özledik" yazdırarak afişler hazırlatıp İstanbul'a astırmıştı. Sebzeli afişleri de, Atatürk'lü afişleri hazırlayan Marka Ajans tasarladı. Patlıcan ve salatlığın da aralarında bulunduğu afişler İstanbul'daki çeşitli billboardlara asılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, "Kısıtlama yoksa, son 4.5 yılda kaç mayo reklamı aldınız?" sorusuna da yanıt veremedi. Açıkhava reklamcılığında Büyükşehir Belediyesi dışında faaliyet gösteren şirketlerden Wall, "Kullanılacak afişler onaylanır. Biz de neyin girip, neyin girmeyeceğini bildiğimiz için ona göre karar veririz. Bize bugüne kadar mayo firmalarından böyle bir talep gelmedi" açıklamasında bulundu. Ströer Kent Vizyon şirketi ise "Normalde bikini ve mayo reklamı alıyoruz" demekle yetindi.


Hürriyet
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2007 Cuma 09:32:54
Güncelleme :18 Mayıs 2007 Cuma 13:02:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?