30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Obama'ya dev koruma

İstanbul Valisi Muammer Güler, Medeniyetler İttifakı 2. Forumu ve ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyareti nedeniyle 8 bin 800 polisin görev yapacağını ve günlük hayatın normal akışına en az müdahale olabilecek tarzda bir tedbir planlaması yapıldığını belirterek, "Sadece geçişler sırasında güvenlik amaçlı, kontrollü bir geçiş sağlanacak. Kısa süreli yol kapatmaları olacak" dedi.

Vali Güler ve İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, ABD Başkanı Barack Obama'nın 6-7 Nisan tarihlerindeki İstanbul ziyareti kapsamında alınacak önlemlerle ilgili basın toplantısı düzenledi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda konuşan Vali Güler, Medeniyetler İttifakı 2. Forumu ve ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyareti sırasında günlük hayatı en az şekilde etkileyecek şekilde tedbir planına gidildiğini söyledi. Güler, "Önemli bir zirve, önemli bir forum. Önemli bir ziyaret olarak değerlendirildiği için İstanbul Emniyet Müdürlüğümüz ve ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşları her türlü tedbiri planlamıştır. Forum ve ziyaretin en iyi şekilde gerçekleşmesi için her türlü tedbir alınmıştır. 7 ülkenin cumhurbaşkanı ve başbakanı düzeyinde bir katılım olacak. Obama'nın da ziyaret programı var. Ziyaret ve forum nedeniyle alınacak tedbirler içerisinde ulaşım ve trafikle ilgili tedbirler en önemli kısmı teşkil etmektedir" dedi.

Prensip olarak günlük hayatın normal akışına en az müdahale olabilecek tarzda bir tedbir planlaması yapıldığını belirten Güler, "Sadece geçişler sırasında güvenlik amaçlı, kontrollü bir geçiş sağlanacak. Kısa süreli yol kapatmaları olacak. Geçiş sırasında bazen yaya geçitlerinde kısa süreli kapatmalar olabilecek. Yer yer belli süreli kapatmalar olabilecek. Metrobüs, tramvay ve şehir hatları vapurlarının seferlerinde herhangi bir aksama yaşanmayacak. Ayasofya ve Sultanahmet ziyaretlerinin yapılacağı saatlerde Kabataş, Sirkeci ve Aksaray tramvay hatlarında kısa süreli beklemeler olabilecek" diye konuştu.

İstanbul Valisi Muammer Güler, Medeniyetler İttifayı ve Obama'nın ziyareti nedeniyle İstanbul'da 8 bin 800 emniyet görevlisinin görev yapacağını söyledi.
Ziyaretle ilgili yoğun etkinliğinin bulunduğu bir ilköğretim okulu ve lisede salı günü eğitim ve öğretime ara verileceğini belirten Güler, "Metrobüste kesinlikle bir kısıtlama söz konusu olmayacak. Vatandaşlarımızın da kısa süreli aksamaları anlayışla karşılamalarını bekliyoruz. Katılımcıların etkinlikler çerçevesinde ağırlıklı olarak deniz yolunu kullanmaları da ön görülmektedir. Obama'nın Ayasofya, Sultanahmet Cami ziyareti olacak. Tophane-i Amire'de üniversite öğrencileriyle buluşması olacak. ABD Başkanı, görevi devraldıktan sonraki en uzun ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirecek. Ziyaret kapsamında İstanbul'un da özel bir yeri var" açıklamasında bulundu.

Obama'nın ziyaretiyle ilgili protestoların sorulması üzerine Güler, "Protestolar, açıklamalar demokratik hak ve özgürlükler içerisinde bizim de saygı gösterdiğimiz konulardır, demokratik sınırlar içinde olmak kaydıyla herkesin görüşünü açıklaması mümkündür. Bununla ilgili alanlar da ayrılmıştır. Şiddet içermeyecek her türlü basın açıklamasına açıktır İstanbul" dedi.
Medeniyetler İttifakı ve Obama'nın ziyareti sırasında kısa süreli ve kademeli kapatılacak yollar şunlar:

"Sefaköy'den D-100 güneye katılım, Küçükçekmece D-100 istikametinden Florya ayırımı, Florya kavşağından Şükrü Balcı Polis okulu istikameti, Florya kavşağından D-100 güneye katılım, Basın Ekspres yolundan Atatürk Havalimanı istikameti ve D-100 güneye katılım, Florya Plakçı ışıklardan Askeri Havalimanı istikameti, Askeri Havalimanı kavşağından sivil havalimanı kavşağı istikameti, Atatürk Havalimanı A, B, C kapılarından çıkışlar, CNR Fuar Merkezi'nden çıkışlar, Atatürk Havalimanı kavşağından Esentepe Balmumcu
ayırımına kadar D-100 güney katılım noktalarının tamamı, 1. Boğaz Köprüsü'nden Beşiktaş istikameti, Zincirlikuyu'dan Balmumcu, Barbaros Bulvarı ve Beşiktaş Meydanı'na kadar bütün cadde ve sokaklar, Yıldızposta Caddesi'nden Balmumcu istikameti, Serencebey ve Yıldız ışıklardan Conrad istikameti, Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü önünden Dolmabahçe ve Conrad Otel istikametine olan cadde ve sokaklar, Conrad Otel'den Galata Köprüsü istikametine; Barbaros Bulvarı, Beşiktaş Caddesi, Çırağan Caddesi, Dolmabahçe
Caddesi, Meclis-i Mebusan Caddesi ve Kemeraltı Caddesi ve bu caddelere çıkan sokak ve caddeler, Mete Kavşağı ve Süzer Plaza önünden Dolmabahçe Meydanı'na inişler, Tophane-i Amire binası çevresindeki cadde ve sokaklar, Perşembe Pazarı-Tersane Caddesi'ne Unkapanı Köprüsü ve Şişhane istikametlerinden inişler, Şişhane Bankalar Caddesi, Unkapanı Köprüsü'nden Gülhane Altkapı istikametine olan cadde ve sokaklar, Gülhane Tramvay Durağı ve Beyazıt Meydanı'ndan Sultanahmet, Ayasofya meydan istikametine olan cadde ve
sokaklar, Ayasofya Meydan ve Sultanahmet Meydanı ile buralara çıkan cadde ve sokaklar, Sirkeci Meydan'dan Askeri Havalimanı kavşağına kadar Sahil Kenedy Caddesi'ne çıkan tüm cadde ve sokaklar, Küçükçekmece D-100 güney yoldan havalimanı istikameti."

Vali Güler toplantıda ayrıca basın mensuplarının, yaklaşık 1 Mayıs'la ilgili sorularını da yanıtladı. Önümüzdeki günlerde sendika yetkilileriyle bir görüşme yapacaklarını belirten Güler, "Geçmiş dönemdeki sıkıntıların İstanbul'da bir daha yaşanmasını istemiyoruz. Bizim hiç arzu etmediğimiz bir durum. Türkiye hukuk devletidir. Sendika yetkilileriyle önümüzdeki günlerde bir görüşme yapacağım. Karşılıklı olarak anlayış içinde orta yolun bulunacağına inanıyorum" dedi.
Bir soru üzerine, vahşice öldürüldükten sonra Etiler'de bir çöp konteynırında cesedi bulunan Münevver Karabulut'un katil zanlısının da yakalanması için soruşturmanın sürdüğünü de ifade eden Vali Güler, "Emniyet müdürlüğü konunun üzerinde duruyor. Fail bellidir ama maalesef elde değildir. Yakalanması için her türlü istihbarat değerlendirilmektedir. Biraz sabırlı olunmasını istiyorum. İstanbul'da faili meçhul bir konu kalmamıştır. Bu olayın üzerinde de hassasiyetle durulmaktadır. Failin yakalanması bizim
için önemli bir görev" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2009 Cumartesi 13:57:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?