6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Sabaha kadar alışveriş!

Perakende sektörü son dönemde alışveriş merkezlerinin (AVM) ve mağazaların 'sabaha kadar' açık kalmasını tartışıyor.

Tartışmanın başlangıç noktası ise günde ortalama 2.5 - 3 milyon kişinin ziyaret ettiği İstiklal Caddesi oldu.

Kulislerde konuşulanlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2 kilometre uzunluğundaki İstanbul’un en eski caddelerinden İstiklal Caddesi'nde haftada bir gün mağazaların sabaha kadar açık kalması için düğmeye bastı.

Caddede mağazaları olan markalar ise konuyu değerlendirmeye alırken, Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı ve Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane, bu talebi ilk kez Teknosa'nın gündeme getirdiğini söyleyerek, "Bu talebi başlatanların başında Teknosa geliyor. Bir süre önce belediyeye başvurduk. Dernek bazında da bu yönde çalışmalar yürütüyoruz" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da kendileriyle aynı fikirde olduğunu ifade eden Nane, "Öncelikle 24 saat güvenliğin ve altyapı hizmetlerinin sağlanması lazım. Büyükşehir Belediyesi de bu yönde bir takım çalışmalar yapmaya başladı. Çünkü altyapı olmadan olmaz. Böyle bir uygulama, zabıta, güvenlik, temizlik gibi hizmetlerin 24 saat işlemesini gerektirir" diye konuştu.

‘Vardiyalar üçe çıkar’

Böyle bir durumda çalışan vardiyasının üçe çıkarılacağını kaydeden Mehmet Nane, "Vardiyalar doğal olarak uzayacak. Enerji gibi maliyetler de üçle çarpılacak" dedi.

Diğer perakendecilerden de bu yönde bir talep olduğunu anlatan Nane şunları söyledi:

"Tabii son noktada oturulup konuşulacak. Bu yönde pozitif niyet var. Mühim olan en doğru çalışacak mekanizmayı bulmak."
Bu uygulamanın satışlara da pozitif katkısı olacağını belirten Nane, "Diğer firmaların da bu yönde bir talebi olduğunu biliyorum. Tabii sabaha kadar açık kalmak isteğe bağlı olur. Zorunlu olmaz" dedi.
Dünya metropollerinde 24 saat yaşayan bölgeler olduğunu söyleyen Nane, "Londra'da, New York ve Tokyo'da böyle caddeler ve bölgeler var" diye konuştu.
Hem yerli hem uluslararası pek çok markanın boy gösterdiği bir yer olan İstiklal Caddesi'nde yaklaşık 100'e yakın giyim ve ayakkabı mağazası var. 80 civarında kafeterya ve lokantanın bulunduğu caddede küçük esnaf, butik ve kitapçılar da faaliyet gösteriyor.


İstiklal’de mağazaları olan bazı markalar
Koton
Mango
Collezione
Colin's
Kiğılı
Teknosa
LTB
Mavi Jeans
Levi's
Diesel
Nike
Adidas
D&R
Benetton
Camper
Hotiç
Lacoste

İstiklal’de şubesi olan bazı restoran ve kafeler
Saray
Pizza Hut
Mc Donalds
Mado
Burger King
Starbuck
Gloria Jeans
House Cafe
Özsüt

Milliyet
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2010 Pazar 15:09:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?