4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Son Osmanlılar cenazede buluştu

Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülmecid’in padişah olmayan oğlu Selim Süleyman Efendi’nin torunu Rana Eldem’in cenazesi, Beşiktaş’taki Yahya Efendi Haziresi’nde toprağa verildi.
 
Eldem için Teşvikiye Camii’nde düzenlenen törende, kızı Ceyda Eldem ile Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi olan oğlu Prof. Dr. Edhem Eldem ve eşi Sedef Eldem taziyeleri kabul etti. 

Törene, son Osmanlı padişahı Vahdettin ile son halife Abdülmecit’in torunları Neslişah Osmanoğlu, tekerlekli sandalye ile getirildi. 

Neslişah Osmanoğlu’nu tören boyunca kızı Prenses İkbal yalnız bırakmadı. 

Törene, Abdülhamit’in torunu küçük Neslişah Sultan, Enver Paşa’nın torunu Arzu Enver Erogan ve eşi Ömer Erogan, Osmanlı hanedanı üyelerinden Osman Osmanoğlu ve Resan İris, şehzade Kayıhan Osmanoğlu, Bezmi Alem Sultan’ın oğlu Cengiz Baransel, Sultan Reşat’ın torunu Emel Osmanoğlu da katıldı. 

Rana Eldem’in cenazesi, öğle namazının ardından kılınan cenaze namazı
sonrası Beşiktaş’taki Yahya Efendi Haziresi’nde annesi Emine Naciye
Sultan’ın yanında toprağa verildi. Eldem’in cenazesinin buraya defnedilmesi için Bakanlar Kurulundan karar çıktığı belirtildi. 

Osman Osmanoğlu, AA muhabirinin sorusu üzerine, Rana Eldem ile bir ay
önce görüştüğünü belirterek, "Ölümü biraz ani oldu, çünkü herhangi bir sağlık sorunu yoktu. Merdivenlerden düştü ve ameliyatlardan sonuç alınamadı" dedi. 

-RANA ELDEM’İN ÖZ GEÇMİŞİ- 

Sultan Abdülmecit’in padişah olmayan oğlu Selim Süleyman Efendi’nin kızı
Emine Naciye Sultan, Enver Paşa ile evlendi. Enver Paşa’dan 3 çocuk dünyaya getiren Emine Naciye Sultan, Enver Paşa’nın Tacikistan’da vefat etmesi üzerine kayınbiraderi Mehmet Kamil Killigil ile evlendi. Bu evlilikten 1926 yılında Paris’te dünyaya gelen Rana Hanımsultan, Sorbonne Üniversitesini bitirdi. Rana Hanımsultan, 1949’da diplomat Osman Sadi Eldem ile evlendi. 

Rana Eldem ve Sultan Vahdettin’in torunu Hümeyra Özbaş’ın, çıkarılan özel bir izinle 1939 yılında ülkeye girişlerine izin verildi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2008 Cuma 12:49:29
Güncelleme :18 Nisan 2008 Cuma 12:53:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?